Kasza jaglana słusznie uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Nic dziwnego – produkt jest bogaty w minerały, witaminy i wartości odżywcze oraz wykazuje właściwości zasadotwórcze (a przez to odkwasza organizm). Zrównoważona dieta oparta na kaszy jaglanej pomoże wyeliminować ryzyko wystąpienia problemów z sercem, a dzięki obecności krzemionki, korzystnie wpływa na stawy, włosy, skórę i paznokcie. W ofercie Legrano znajduje się kasza jaglana od lokalnych dostawców z Lubelszczyzny – regionu będącego pionierem w produkcji tej odmiany w Polsce. Dzięki neutralnemu smakowi świetnie sprawdzi się na słodko i w wersji wytrawnej, jako zamiennik ryżu, makaronu czy ziemniaków.
Polska
Kasza jaglana uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Uprawiana od setek lat, pozyskiwana jest z łuskanych ziaren prosa. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B:(B1,B2,B6) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana posiada także właściwości lecznicze, jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakie. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Poproś o wycenęPolska
Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych migdałów. Jest mąką bezglutenową oraz z niskim indeksem glikemicznym. Zarówno migdały, jak i mąka z nich wytwarzana, są skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi białko oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), minerały, takie jak: magnez, fosfor, wapń i potas oraz witaminy ze szczególnym uwzględnieniem witaminy E, uznawanej przez wielu za witaminę młodości. Wśród wszystkich orzechów migdały wyróżnia najwyższa zawartość tej witaminy. Mąka migdałowa jest składnikiem popularnej diety ketogenicznej. Ma niską zawartość węglowodanów i stanowi doskonałe źródło NNKT oraz białka. Używana jest również do przygotowania bezglutenowych potraw i deserów.
Poproś o wycenęPolska
Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Zależnie od sposobu obróbki kasza perłowa (kasza jęczmienna mazurska) – jest to kasza jęczmienna łamana poddana polerowaniu, czyli pęczak poddany łamaniu na duże cząstki i polerowany. Wszystkie odmiany kaszy jęczmiennej zawierają dużą ilość błonnika. Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi. Kasza jęczmienna mazurska cieszy się największą popularnością. Tradycyjnym daniem do którego jest wykorzystywana jest krupnik. Doskonale komponuje się również z wszelkiego rodzaju sosami i gulaszami mięsnymi.
Poproś o wycenęPolska
Kasza owsiana jest produkowana się z całych ziaren owsa – tak powstaje pęczak owsiany.Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź. Kasza owsiana sprawdzi się jako samodzielne danie śniadaniowelub obiadowe. Ugotowane ziarna sprawdzają się jako podstawa dań typu kaszotto. To także doskonały dodatek do wypieków ciast, czy też sałatek.
Poproś o wycenęUtwórz jedno zapytanie i uzyskaj wiele ofert od zweryfikowanych dostawców