ENZYMY PIWOWARSKIE - DESATASE
DESATASE to preparat amylolityczny (EC 3.2.1.41, pullulan 6-glukano-hydrolaza), który katalizuje hydrolizę wiązań alfa-1,6 amylopektyny, co pozwala osiągnąć wyższe plony maltozy w połączeniu z amylazami maltogenicznymi.
CELY
- Zwiększenie diastazy słodu poprzez wzmocnienie działania naturalnej ß-amylazy słodowej.
- Zwiększenie fermentowalności brzeczki (pozorna granica attenuacji). Około 25% całkowitych węglowodanów w brzeczce jest niefermentowalnych.
- Dodanie Desatase w połączeniu z amylazami maltogenicznymi, takimi jak Maltosylaza, do fermentora przekształca niefermentowalne dekstryny w maltozę, która następnie jest fermentowana do alkoholu, co daje pozorną attenuację wyższą niż 100% bez utraty pełni smaku czy utrzymania piany.
- Przy tej samej koncentracji alkoholu co w normalnym piwie o attenuacji, piwo super-attenuowane wymaga 25% mniej surowca. Zobacz Modulacja Attenuacji.
TEMPERATURA
Optimum 55-60°C. Składniki enzymatyczne są dezaktywowane w piwie (pH 4,2)...