Wina Burgundzkie - Białe
Winnica: Całkowicie na południu Burgundii, na granicy z Beaujolais, obszar apelacji przekracza granice wioski. Wioska Saint-Vérand ma „d”, apelacja go nie ma, ponieważ jest zbierana z sześciu wiosek. Powstała w 1971 roku, jest przedostatnią apelacją przyznaną w regionie Mâconnais.
Winiarstwo:
Gleba: jurajski wapień, który przedłuża
warstwy wapienne Côte-d'Or, idealny dla Chardonnay.
Gęstość sadzenia: 8 500 krzewów/hektar.
Cięcie: Guyot.
Zbiory: Ręczne.
Plony: 55 do 65 hl/ha, co pozwala winogronom
ujawniać niuanse naszego terroir.
Winiarstwo: Bardzo powolne tłoczenie, aby uszanować owoc. Soki z ostatniego tłoczenia nie są zatrzymywane.
Dojrzewanie: W zbiornikach przez 6 do 8 miesięcy. Na każdym etapie procesu decyzje podejmowane są głównie na podstawie degustacji. Te dane są naturalnie uzupełniane analizami technicznymi. Jak w przypadku wszystkich win z winnicy.