Herb Montbelly
Komentarz
Od średniowiecza region Pessac-Léognan słynie z win. Gleby składające się z żwirów, kamieni i aluwiów, wzniesienia na stromych zboczach, charakteryzują się wysoką jakością winiarską. Blason de Montbelly pochodzi z rygorystycznej selekcji działek w obrębie tej apelacji, zlokalizowanych w Saint-Médard-d'Eyrans. Te gleby mają tę szczególną cechę, że dobrze reprezentują dużą różnorodność terroirów Pessacais i pozwalają na produkcję wina o charakterze. Fermentacja parcjalna w zbiornikach inox z regulacją temperatury. Starzenie przez 12 miesięcy w dębowych beczkach francuskich.
Degustacja
Pessac-Léognan w najlepszym wydaniu. Barwa jest błyszcząca i głęboka z rubinowymi refleksami. Bukiet jest złożony i wyrafinowany, z nutami czerwonych owoców i fiołków, subtelnie waniliowy. W ustach taniny są jedwabiste i harmonijne, na lekko drewnianym i długim finiszu owocowym.
Szczepy: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (40%)
Producent: Sovex GrandsChâteaux w Beychac-et-Caillau (33750)
Formaty i opakowania: Butelka (75cl) - Karton po 6 - 2019