Maszyna do produkcji chipsów warzywnych - LINIA TURNKEY
Smażenie w próżni polega na odwadnianiu i smażeniu surowców w zamkniętym, próżniowym środowisku.
Ten rodzaj smażenia pozwala zachować oryginalny kolor surowców oraz wywołać bardzo przyjemne doznania w ustach.
Tradycyjne smażenie w wysokiej temperaturze odbywa się w zakresie od 160 do 185°C.
Jeśli produkty skrobiowe są smażone lub gotowane w wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120°C), takie jak chleb, słodkie ziemniaki, taro, ziemniaki itp., wytwarzana jest duża ilość „akrylamidu”, który jest substancją chemiczną, która w badaniach na zwierzętach wykazała szkodliwy wpływ na ludzi.
Smażenie prowadzone w próżni pozwala na znaczne obniżenie temperatury smażenia do 90-110 °C.
W stanie próżniowym obniża się temperatura wrzenia wody, a olej jest używany jako czynnik przenoszący ciepło, co pozwala na odparowanie zawartości wody w surowcu w celu osiągnięcia efektu smażenia i odwadniania oraz nadania potrawom chrupiącej tekstury.