Chińska suszona kapusta - HoReCa
Kapusta pekińska była popularna w Europie tylko w azjatyckich dzielnicach aż do połowy XX wieku. Jednak w ciągu ostatnich kilku dekad zyskała szczytową popularność kulinarną, w tym w Rosji. Jej wartość odżywcza i doskonały smak są zachowane w produkcie suszonym. To z suszonej kapusty pekińskiej przygotowuje się pyszną koreańską zupę siriag-cook, a także narodowe dania Namul, Ttige i Bale. Towarzyszami suszonej kapusty chińskiej, które pomagają jej osiągnąć pełnię smaku, są czosnek i cebula.
Zastosowanie
Zupy, sosy, marynaty, dania mięsne, drobiowe i dziczyzna.
Smak
Pikantny, lekko słodkawy
Wartość odżywcza na 100 g.
Białka (g / 100g)… 26
Tłuszcze (g / 100g)… 3,5
Węglowodany (g / 100g)… 34
Wartość energetyczna (kcal / 100g)… 270