Grzyby - Morze
Morze są grzybami wiosennymi o jasnobrązowym, kompozytowym kapeluszu, białej nóżce i białawym miąższu. Morze są doskonałymi grzybami jadalnymi, pod warunkiem, że są wystarczająco ugotowane.
Porady dotyczące przygotowania
Grzyby leśne pochodzące z natury, chociaż kontrolowane podczas zbiorów i pakowania, należy oczyścić, przestrzegając następujących zasad:
- Odciąć 2 do 3 mm nóżek
- Delikatnie wyczyścić grzyby, kapelusz i blaszki za pomocą małego pędzelka, aby pozbyć się ewentualnych igiełek lub gałązek.
- Myć tylko w razie potrzeby (obecność ziemi), przepłukując grzyby pod wodą lub delikatnie je osuszając.
Gotowanie: zawsze smażyć na "wysokim ogniu" w patelni i najlepiej spożywać chrupiące.
Porady dotyczące przechowywania
Morze mogą mieć różne cechy w zależności od okresu zbioru lub pochodzenia. Dlatego zawsze staramy się...