Tikka Masala
Tikka Masala składa się z kolendry, kuminu, czosnku, papryki, imbiru, chili i mięty pieprzowej. Przyprawa ta jest zazwyczaj używana do kurczaka tikka masala. Jak większość curry, uważa się, że ma właściwości antybakteryjne. Te przyprawy występują w potrawach krajów o ciepłym klimacie, gdzie mięso musi być konserwowane. W związku z tym, dzięki kombinacji różnych przypraw, uważa się, że Tikka Masala ma korzystny wpływ na zdrowie osób, które ją spożywają. Nazwa Tikka Masala została po raz pierwszy wspomniana i znaleziona w imperium mogolskim w Azji Południowej. Następnie nazwa ta zniknęła na wieki. Później stała się bardzo popularną przyprawą w Europie w połowie XX wieku. W tym okresie do Wielkiej Brytanii przybyło wielu indyjskich migrantów, którzy otworzyli restauracje i zaczęli serwować kurczaka Tikka Masala, co oznacza kurczaka gotowanego w wielu przyprawach. Kilka lat później
Opakowanie: 250g, 500g i luzem