Produkty dla najlepsza kurkuma (3)

Tikka Masala

Tikka Masala

Tikka Masala składa się z kolendry, kuminu, czosnku, papryki, imbiru, chili i mięty pieprzowej. Przyprawa ta jest zazwyczaj używana do kurczaka tikka masala. Jak większość curry, uważa się, że ma właściwości antybakteryjne. Te przyprawy występują w potrawach krajów o ciepłym klimacie, gdzie mięso musi być konserwowane. W związku z tym, dzięki kombinacji różnych przypraw, uważa się, że Tikka Masala ma korzystny wpływ na zdrowie osób, które ją spożywają. Nazwa Tikka Masala została po raz pierwszy wspomniana i znaleziona w imperium mogolskim w Azji Południowej. Następnie nazwa ta zniknęła na wieki. Później stała się bardzo popularną przyprawą w Europie w połowie XX wieku. W tym okresie do Wielkiej Brytanii przybyło wielu indyjskich migrantów, którzy otworzyli restauracje i zaczęli serwować kurczaka Tikka Masala, co oznacza kurczaka gotowanego w wielu przyprawach. Kilka lat później Opakowanie: 250g, 500g i luzem
Proszek imbirowy

Proszek imbirowy

Imbir jest najczęściej stosowany w celu złagodzenia objawów grypy i przeziębienia, a także w celu łagodzenia bólu i nudności. Jest bardzo ceniony za swoje rzekome właściwości przeciwzapalne oraz za pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Proszek imbirowy jest idealny do przygotowania herbaty, do wzbogacania potraw oraz mieszanek przypraw – szczególnie azjatyckich. Jedna łyżeczka proszku wystarczy na dzbanek (750 ml). Gotuj przez 5 minut i delektuj się smakiem. Opakowanie: 250g, 500g, 1kg oraz luzem
Proszek Kurkumowy

Proszek Kurkumowy

Kurkuma jest bardzo ceniona ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające swoich głównych składników aktywnych, szczególnie kurkuminy. Mówi się również, że znacznie zmniejsza ryzyko chorób mózgowych i sercowo-naczyniowych. Proszek kurkumy jest idealny do wzbogacania nie tylko potraw azjatyckich i mieszanek przypraw, ale także do barwienia żywności, takiej jak curry. Często używa się go również do wzbogacania smoothie, musli i różnych innych napojów. Opakowanie: 500g, 1kg i luzem