mrożone filety i polędwice z dorsza - norweskie mrożone filety i polędwice z dorsza
GATUNEK: Gadus morhua – dorsz atlantycki
RODZINA: Gadidae – rodzina dorszowatych
PRODUKTY: Świeże (filet i całość), Mrożone (filet i całość), Solone (kawałki, filet i całość), Solone i suszone (kawałki, filet i całość), Suszone (kawałki, filet i całość)
ROZMIAR: Dorsz przybrzeżny: maksymalnie 130 cm i 40 kg. Dorsz arktyczny północno-wschodni: maksymalnie 169 cm i 55 kg
ZASIĘG: Dorsz przybrzeżny: fiordy i obszary przybrzeżne
Dorsz arktyczny północno-wschodni: obszar żerowania w Morzu Barentsa, obszar tarłowy od Finnmark do Stad z najważniejszymi łowiskami tarłowymi u wybrzeży Lofotów
SEZON: Połów odbywa się przez cały rok, ale ma sezonowy przestój od stycznia do kwietnia (połów skrei/dorsz z Lofotów).