Produkty dla natrętna szynka (2)

Szynka parmeńska DOP

Szynka parmeńska DOP

To doskonałość naszego regionu i nasza wizytówka: do jego produkcji używamy udźców włoskich świń mięsnych, solonych ręcznie (sól mokra na skórze, sól sucha na mięsie). Przez trzy tygodnie szynki wchłaniają sól w wilgotnej (80%) i zimnej (od +1 do +4 stopni) komorze, a następnie przez trzy miesiące odpoczywają, powoli wysychając. Po umyciu rozpoczyna się proces dojrzewania. Teraz czas na morskie powietrze, które, zanim dotrze do doliny, ukradło z Apenin balsamy lasów. W zależności od pory roku otwierają się okna i przez dziewięć miesięcy postępuje się w ten sposób. Następnie schodzimy do piwnicy: konsorcjum nałoży koronę książęcą w celu ochrony jakości po 12 miesiącach. To dla nas za mało: nasza szynka będzie czekać jeszcze 18-20 miesięcy, kiedy poczujecie całą jej intensywną, głęboką, zrównoważoną słodycz, nigdy cukrową.
Szynka Iberyjska

Szynka Iberyjska

Hiszpańskie prosciutto, hodowane na wolności i karmione żołędziami.