Maszyna do suszenia mięsa - Suszarka z pompą ciepła - Szafa
Pompa ciepła do suszenia owoców i warzyw: jest produkowana dla producentów w sektorze suszenia żywności, ale ze względu na swoją funkcjonalną strukturę, typ suszenia jest również wykorzystywany przez fabryki czyszczenia dywanów. Dzięki zastosowaniu technologii pomp ciepła w sektorze suszenia, stała się jedną z metod suszenia o rosnącej wydajności.
Pompa ciepła do osuszania żywności czerpie część swojej energii z powietrza, tak jak w pompach ciepła powietrznych, a część z energii elektrycznej. Pompa ciepła do osuszania owoców i warzyw jest umieszczona wewnątrz w pełni izolowanej komory suszącej, a temperatura wewnątrz komory suszącej wynosi 65 °C, co pozwala na odparowanie wody z owoców, warzyw lub innych produktów spożywczych. Woda parowa jest transportowana do pompy ciepła za pomocą wentylatorów, a ciecz jest usuwana poprzez jej skroplenie. W ten sposób proces suszenia jest zakończony.