Organiczne Cięte Liście Pokrzywy
Pokruszona Pokrzywa
Każdy prawdopodobnie został ukąszony przez pokrzywy. Kłuje i dlatego pokrzywy nazywane są chwastem. Ale roślina ma także drugą stronę. Można ją jeść! Gotowana pokrzywa ma smak przypominający szpinak z ogórkiem.
Zdrowotne właściwości pokrzywy
Pokrzywa zawiera wiele różnych zdrowych substancji, w tym witaminę C oraz różne witaminy z grupy B, witaminę E i K. Minerały, szczególnie żelazo, krzem i wapń. Jest również ważnym źródłem chlorofilu. W pokrzywie znajdują się także taniny, białka, flawonoidy (przeciwutleniacze), śluzowate substancje i błonnik.
Co można zrobić z pokrzywą?
Pokrzywa jest wykorzystywana w przepisach na polentę, pesto, purée, zupę pokrzywową lub jako herbata ziołowa. Ma właściwości przeciwzapalne, dobrze oczyszcza drogi moczowe i wątrobę oraz pomaga lepiej radzić sobie ze stresem i zmęczeniem. Liść pokrzywy ma naturalnie łagodny, roślinny smak. Suszona pokrzywa...