Ekstrakt z Rhodiola rosea - składnik funkcjonalny dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego
Rhodiola Rosea to cenna roślina adaptogenna z naturalnego skarbu Syberii. Unikalność adaptogenów polega na ich zdolności do zwiększania
odporności organizmu na różne skutki stresu.
W korzeniach i kłączach Rhodiola Rosea skoncentrowanych jest około 140 biologicznie aktywnych składników, w tym fenoli i ich pochodnych. Główne
substancje czynne rośliny to glikozydy alkoholu cynamonowego (Rosavin, rosaryna, Rosina) oraz Salidrozid. Skład rośliny obejmuje również
fenole (tyrozol), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, bursztynowy), węglowodany (fruktoza, glukoza, sacharoza), terpenoidy (rosidol,
rosirydyna itp.), flawonoidy (rhodiolina, rhodionina itp.), olejki eteryczne (cytral, alkohol fenyletylowy, geraniol, aldehyd cynamonowy), taniny,
substancje steroidowe oraz cenne składniki odżywcze.