Smażony pstrąg z pianką pietruszkową
Jeśli chcesz spróbować przygotować coś egzotycznego bez zbytniego myślenia, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Do tego dania najlepiej użyć najświeższej troci, usmażyć ją od razu na patelni i podać z pietruszką i śmietaną. Możesz dodać do tego dania sałatkę, aby było smaczniejsze i bardziej pożywne.
Lista składników
4 oczyszczone trocie
Dwie połówki cytryny
Sól koszerna
Pieprz
2 łyżki masła
Piana z pietruszki
100 gramów pietruszki
25 gramów posiekanej cebuli
100 ml bulionu drobiowego
Pieprz
1 łyżka masła
150 ml śmietany kremówki
Sól
Przede wszystkim przygotuj pianę z pietruszki. Rozgrzej masło na średnim ogniu i podsmażaj cebulę. Gdy cebula zacznie wydobywać aromat, dodaj do niej pietruszkę i od razu wymieszaj.
Zdejmij mieszankę cebuli i pietruszki z ognia i pozwól jej chwilę ostygnąć. W robocie kuchennym zrób puree bez grudek z ciężkiej śmietany, bulionu drobiowego, mieszanki pietruszki i cebuli, pieprzu oraz soli.