Papier pergaminowy - papier o wysokim połysku, w większości niepowlekany, wykonany z bielonej masy celulozowej
Pergaminpapier: wysoko satynowany, w większości nieklejony papier z bielonego włókna celulozowego; jest bardzo przezroczysty i odporny na tłuszcz, ale nie wodoodporny; o ile nie dodaje się substancji dodatkowych, papier jest zgodny z normami żywnościowymi, neutralny w smaku i zapachu oraz chroni aromaty; pod wpływem światła papier nie jest odporny na starzenie, szybko żółknie i staje się kruchy; Pergamin można dobrze przetwarzać, np. przez tłoczenie lub cięcie; jest wykorzystywany m.in. do pakowania słodyczy, jako nośnik dla papieru silikonowego lub pokrytego aluminium, jako warstwy pośrednie oraz do ochrony materiałów; przy produkcji bez dodatków pergamin jest w pełni podlegający recyklingowi.
Właściwości fizyczne:
Gramatura około 50 g/m²
Gęstość około 0,9 g/cm³
Wartość pH = 6
Formy dostawy:
jako towar w formacie
Standardowe rozmiary: 750x1000mm; 500x750mm; 297x420mm; 210x297mm
Jednostki opakowaniowe: luzem na palecie (100kg; 250kg; 500kg), w rolkach.