Ryż jaśminowy 1000g
Ryż jaśminowy to gatunek ryżu długoziarnistego, który jest uprawiany głównie w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Oprócz Tajlandii, która jest jego głównym dostawcą, ryż jaśminowy obecnie uprawia się w Kambodży, południowym Wietnamie i Laosie. Jedną z jego charakterystycznych cech jest lekko wyczuwalny, słodkawy zapach przypominający jaśmin - stąd wzięła się jego nazwa. Ma również specyficzny, bardzo lekko słodki smak, czasami określany jako miodowy. Ryż jaśminowy ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem węglowodanów i białka, a jednocześnie zawiera mało tłuszczu, dlatego często wybierany jest przez osoby uprawiające sport lub odchudzające się. Może być również spożywany przez osoby z problemami trawiennymi - ryż jaśminowy jest łatwostrawny i nie obciąża żołądka, chociaż pozostawia uczucie sytości. Ryż jest produktem bezglutenowym. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu.