Cynamon cejloński
W XVI wieku portugalscy zdobywcy odkryli cynamon cejloński na Sri Lance i przywieźli tę przyprawę do Europy w XVI i XVII wieku. Cynamon cejloński pochodzi z dziko rosnących drzew, które osiągają wysokość do 10 m i rosną dziko w lasach Cejlonu i południowych Indii. Ta przyprawa jest wytwarzana z najdelikatniejszej wewnętrznej kory, która jest cięta z trzyletnich pędów.
Prawdziwy cynamon cejloński to intensywnie pachnąca i doskonała w smaku przyprawa. Każdy, kto kiedykolwiek go spróbował, dobrze wie, jakie różne cechy smakowe ta przyprawa powinna mieć.
Węglowodany (g / 100 g): 4,0
Tłuszcz (g / 100 g): 3,0
Białko (g / 100 g): 28
Wartość energetyczna (kcal): 160
Minimalny okres przydatności do spożycia: 18 miesięcy
Waga netto (g): 30