Pietruszka (20g) - Zioła
Pietruszka jest wspaniale świeża, aromatycznie pikantna i ma lekko gorzkawy posmak. Często używa się jej po prostu do dekoracji potraw, aby je wzbogacić. Jest wszechstronna, szczególnie w kuchni domowej i francuskiej.
Aromat pietruszki zachwyca świeżym bukietem ziół z pikantnym, muszkatołowym akcentem. Liście i łodygi zawierają nawet więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Taboulé z Orientu, prowansalskie pistou, frankfurckie zielone sosy – z niegdyś prostego zioła do zup, rozwinęła się międzynarodowo popularna przyprawa.
Pietruszka nadaje niemal wszystkim wytrawnym potrawom zrównoważony smak podstawowy. Zimne dania, takie jak sałatki, jajka, surowe warzywa i dipy na bazie twarogu, serka śmietankowego lub jogurtu, z odrobiną pietruszki zyskują pikantno-świeże wykończenie. Ale także ciepłe potrawy, takie jak jasne sosy, ryby, drób i nadzienia do pieczeni.