Czarny Ryż 1000g Vivio
Czarny ryż, po ugotowaniu, przybiera fioletowy odcień, dlatego nazywany jest również fioletowym. Podobnie jak ryż brązowy, nie jest podawany, więc jest bogaty w błonnik, witaminy, szczególnie witaminę E oraz minerały: żelazo, cynk, miedź. Czarny ryż gotuje się dłużej niż inne rodzaje ryżu, od pół godziny do godziny, zawsze będzie lekko chrupiący. Często używany jest do przygotowywania zdrowych deserów, na przykład deseru ryżowego z mlekiem kokosowym. Czarny ryż jest bogaty w przeciwutleniacze, które odpowiadają za walkę z wolnymi rodnikami, chroniąc nas przed stanami zapalnymi i wieloma chorobami, a także opóźniając starzenie się komórek. NBSP; <strong> Wartości odżywcze w 100 g </strong> wartość energetyczna 1498KJ / 354Kcal - 18% RWS * TŁUSZCZ 3,2 g - 5%, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g - 4% węglowodany 72 g - 28%, w tym cukry 0,7 g & LT; 1% białko 7,7 g - 15% błonnik 3,1 g sól 0,03 g & lt; 1% * RWS - Wartość referencyjna