Produkty dla kostki serowe (2)

Analog sera

Analog sera

Analog ser (znany również jako ser imitacyjny lub alternatywa dla sera) to produkt serowy, w którym tłuszcz mleczny jest częściowo lub całkowicie zastąpiony tłuszczem roślinnym. Gdy tłuszcz mleczny pełnotłusty jest zastępowany, produkt ten jest również określany jako "ser wegański". Inne standardy produkcji są takie same jak w przypadku normalnej produkcji sera. Ser analogowy jest często wybierany ze względu na efektywność kosztową i łatwość produkcji. Produkt ten jest w dużym stopniu zmienny pod względem formuły, co sprawia, że jest odpowiedni do wielu zastosowań.
Analog sera

Analog sera

Ser analogowy, znany również jako ser imitacyjny lub alternatywa serowa, to rodzaj produktu serowego, w którym cała lub część tłuszczu mlecznego jest zastępowana tłuszczem roślinnym. Proces produkcji sera analogowego jest podobny do produkcji tradycyjnego sera i często wybierany jest ze względu na swoją efektywność kosztową oraz łatwość produkcji. Ser analogowy oferowany przez Foodcom S.A. charakteryzuje się miękką teksturą, dobrą elastycznością, jednorodnym topnieniem, właściwościami ciągnącymi oraz łatwością w tarciu i krojeniu. Ma trwałość 3, 6 lub 12 miesięcy. Foodcom S.A. dostarcza ser analogowy w blokach po 1 kg lub w postaci tartej, pakowany w torby po 1 lub 2 kg. Dzięki doskonałym właściwościom topnienia, ser analogowy jest powszechnie stosowany jako substytut sera do pizzy i dodatków, ponieważ przypomina ser mozzarella. Może być również używany w produktach serowych, które wymagają niższej zawartości tłuszczu i soli.