Analog sera
Ser analogowy, znany również jako ser imitacyjny lub alternatywa serowa, to rodzaj produktu serowego, w którym cała lub część tłuszczu mlecznego jest zastępowana tłuszczem roślinnym. Proces produkcji sera analogowego jest podobny do produkcji tradycyjnego sera i często wybierany jest ze względu na swoją efektywność kosztową oraz łatwość produkcji. Ser analogowy oferowany przez Foodcom S.A. charakteryzuje się miękką teksturą, dobrą elastycznością, jednorodnym topnieniem, właściwościami ciągnącymi oraz łatwością w tarciu i krojeniu. Ma trwałość 3, 6 lub 12 miesięcy. Foodcom S.A. dostarcza ser analogowy w blokach po 1 kg lub w postaci tartej, pakowany w torby po 1 lub 2 kg.
Dzięki doskonałym właściwościom topnienia, ser analogowy jest powszechnie stosowany jako substytut sera do pizzy i dodatków, ponieważ przypomina ser mozzarella. Może być również używany w produktach serowych, które wymagają niższej zawartości tłuszczu i soli.