Produkty dla kuba (1)

Kuba Baracoa Kakao Ziarna Kakao - Surowe, nieprażone całe ziarna kakao

Kuba Baracoa Kakao Ziarna Kakao - Surowe, nieprażone całe ziarna kakao

Region i Kraj Baracoa, Guantánamo, Północno-Wschodnia Kuba Historia Kakao zostało wprowadzone na początku XIX wieku przez francuskich kolonistów, którzy uciekli z rewolucji niepodległości na Haiti. Zaczęli uprawiać kawę i kakao na wyspie. Uważa się, że wprowadzone odmiany pochodzą z wybrzeża Atlantyku w Mesoameryce. To kakao pochodzi z obszaru Baracoa w prowincji Guantánamo w północno-wschodniej Kubie. Baracoa leży nad Zatoką Miodu (Bahía de Miel) i jest otoczona szerokim pasmem górskim (w tym Sierra del Purial), co powoduje, że jest dość izolowana. Obecnie Baracoa jest nie tylko regionem uprawy kakao, ale także głównym obszarem produkcji czekolady na Kubie.