Kolendra - Nasiona oleiste
Koriander jest używany jako przyprawa w kuchni oraz do nadawania przyjemnego aromatu w perfumerii, kosmetykach i produkcji mydeł. Roślina ta jest dobrym źródłem nektaru dla pszczół.
Jest szeroko stosowany jako przyprawa do aromatyzowania i wzmacniania kiełbas, serów, konserw mięsnych i rybnych, marynat, likierów, dodawany do pieczenia chleba borodino, wyrobów cukierniczych i kulinarnych, a także w produkcji niektórych rodzajów piwa i likierów (w Niemczech).
Olej eteryczny pozyskiwany jest z owoców, który jest używany do syntezy octanu linalilu, cytralu i innych substancji aromatycznych stosowanych w perfumerii i kosmetykach, aby nadać produktom zapach konwalii, fiołka, róży, bergamotki, lilii, cytryny itp. Olej eteryczny jest wykorzystywany w technologii, produkcji mydeł oraz w przemyśle tekstylnym. Po destylacji oleju eterycznego, pozyskuje się olej tłuszczowy, który jest używany w przemyśle mydlarskim oraz do produkcji kwasu oleinowego.