Produkty dla liczenie ziaren (3)

Kolendra - Nasiona oleiste

Kolendra - Nasiona oleiste

Koriander jest używany jako przyprawa w kuchni oraz do nadawania przyjemnego aromatu w perfumerii, kosmetykach i produkcji mydeł. Roślina ta jest dobrym źródłem nektaru dla pszczół. Jest szeroko stosowany jako przyprawa do aromatyzowania i wzmacniania kiełbas, serów, konserw mięsnych i rybnych, marynat, likierów, dodawany do pieczenia chleba borodino, wyrobów cukierniczych i kulinarnych, a także w produkcji niektórych rodzajów piwa i likierów (w Niemczech). Olej eteryczny pozyskiwany jest z owoców, który jest używany do syntezy octanu linalilu, cytralu i innych substancji aromatycznych stosowanych w perfumerii i kosmetykach, aby nadać produktom zapach konwalii, fiołka, róży, bergamotki, lilii, cytryny itp. Olej eteryczny jest wykorzystywany w technologii, produkcji mydeł oraz w przemyśle tekstylnym. Po destylacji oleju eterycznego, pozyskuje się olej tłuszczowy, który jest używany w przemyśle mydlarskim oraz do produkcji kwasu oleinowego.
Czerwony Proso - Zboża

Czerwony Proso - Zboża

Proso jest jedną z najstarszych upraw rolnych w Eurazji. Proso zaczęto uprawiać około 7000 lat temu i jest to cenny zbożowy plon. Ziarno (nazywane prosem) jest używane do przygotowywania zup, płatków śniadaniowych i innych produktów kulinarnych; stanowi cenną paszę dla drobiu. Okres wegetacyjny wynosi od 60 do 120 dni. Roślina jest termofilna i odporna na suszę, a także na zasolenie gleby, ale nie toleruje gleb kwaśnych. Plon wynosi 1417 centnerów na hektar. Słoma i masa zielona są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. W Rosji uprawia się ją głównie w suchych regionach Wołgi i Centralnej Czarnoziemnej. Praktycznie wolna od glutenu, dlatego może być polecana osobom cierpiącym na celiakię, wrodzoną chorobę spowodowaną nietolerancją białka niektórych zbóż. Proso stymuluje tworzenie krwi. Kasza z prosa jest wskazana w przypadku nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kamut - Zboża

Kamut - Zboża

To jest zboże. Dojrzałe, odporne na wiele chorób grzybowych, mało wymagające. Kłos jest zamknięty przed brudem, nie traci zgromadzonej wilgoci, jest chroniony przed szkodnikami. Zawiera dużo białka, mało kalorii oraz większość aminokwasów, które są niezbędne. Zawiera inne witaminy oraz różne makro i mikroelementy. Można z niego przygotować wiele różnych potraw: chleb, kaszę, zupy, krakersy, sosy i kremy, dodatki do ryb, mięsa oraz desery.