Kurkuma - Kurkuma E100 ROHA
Kurkumina E100
Kurkumina to roślina kwitnąca z rodziny imbirowatych,
Zingiberaceae, której korzenie są wykorzystywane w kuchni. Roślina jest kłączowa, zielna, wieloletnia i pochodzi z
subkontynentu indyjskiego oraz Azji Południowo-Wschodniej. Wymaga
temperatur w zakresie od 20 do 30 °C (68 do 86 °F) oraz
znacznej ilości opadów rocznych, aby dobrze się rozwijać. Barwnik kurkuminy uzyskuje się poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikiem wysuszonych kłączy Curcuma Longa L.
(Kurkumina) pochodzenia indyjskiego. Kurkumina jest krystalizowana, suszona i mielona, aby osiągnąć czystość. Kurkumina może być produkowana w różnych formach, w tym w postaci proszków rozpuszczalnych w wodzie i dyspersyjnych lub cieczy, i może być wysoko skoncentrowana, gdy jest to wymagane.
Zastosowania:
Cukierki twarde, Pianki, Marynaty, Sosy, Sosy i zupy, Lody i Jogurty,
Przygotowania owocowe, Wyroby piekarnicze, Produkty ekstruzowane, Przyprawy i mieszanki suszone.