Wyniki dla
Polska
Erytrol, podobnie jak ksylitol oraz mannitol, należy do grupy alkoholi cukrowych (tak zwanych polioli). Wyróżnia się niską zawartością kaloryczną oraz niskim indeksem glikemicznym. Erytrol naturalnie występuje zarówno w niektórych owocach (na przykład, w gruszkach lub winogronach), jak i pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza, algach morskich, porostach oraz w napojach podlegających procesowi fermentacji (na przykład, w winie). Erytrytol pozyskiwany jest na drodze syntetyzacji drożdży z gliceryny odpadowej.
Poproś o wycenęPolska
Ksylitol jest coraz bardziej popularnym słodzikiem, który nadaje potrawom słodyczy i nie podnosi zbytnio ich kaloryczności. Jest polecany cukrzykom i osobom na niskokalorycznej diecie. Jego zaletą jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy.Ksylitol w 1g dostarcza nam 2,4 kcal, dla porównania - 1g cukru ma 4 kcal. Indeks glikemiczny ksylitolu to zaledwie 8, kiedy cukier ma go aż 70. Nie tylko pomaga obniżyć kalorie w diecie, ale również dobrze wpływa na zęby - hamuje działanie bakterii próchnicotwórczych i wzmacnia szkliwo.Oryginalnie produkowany z kory brzozy i dlatego często nazywany cukrem brzozowym, teraz coraz częściej pozyskuje się go z kukurydzy. Naturalnie występuje także w niektórych owocach i grzybach. Tak naprawdę nie jest cukrem, mimo że jest nim powszechnie nazywany, ale jak wiele słodzików jest alkoholem cukrowym.
Poproś o wycenęPolska
Erytrytol jest coraz powszechniej znanym i używanym słodzikiem. Pochodzi z grupy alkoholi cukrowych - polioli, ma zerową kaloryczność i indeks glikemiczny. Poleca się go wszystkim, również osobom z cukrzycą lub na niskokalorycznej diecie. Wyglądem do złudzenia przypomina zwykły biały cukier - krystaliczny, bezwonny, w smaku podobne.Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Erytrytol , dostępny w sklepach, jest najczęściej otrzymywany w drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży lub syntetyzowany przez drożdże z gliceryny odpadowej. Jest zupełnie bezpieczny do stosowania w kuchni i nie tylko. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Na etykietach możesz go znaleźć pod oznaczeniem E968.
Poproś o wycenęSprzedajesz czy produkujesz podobne wyroby?
Zapisz się na stronę europages i zindeksuj swoje wyroby
Wyniki dla
Słodzik - Import eksportLiczba wyników
3 ProduktyKategorii firm