• europages
  • >
  • FIRMY - DOSTAWCY - USŁUGODAWCY
  • >
  • witamina c

Wyniki dla

Witamina c - Import eksport

PolskaRzeszów i Podkarpacki

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Witamina C najbardziej znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na odporność. Jest również silnym przeciwutleniaczem. Jest to związek naturalnie występujący w przyrodzie, syntezowany przez wszystkie rośliny i większość zwierząt. Do jego źródeł w diecie należą przede wszystkim owoce i warzywa. Człowiek nie jest w stanie same syntetyzować witaminy C, a dodatkowo witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie, a co za tym idzie, nie jest magazynowana w organizmie.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to suplement diety w formie sypkiej. Witamina C jest dobrze znana i wykorzystywana nie tylko w medycynie. Znalazła zastosowanie również w kosmetyce - jako silny przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się skóry.Organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem i suplementami diety. Niedobory witaminy C mogą prowadzić do szeregu objawów: zwiększonej tendencji do męczenia się, bóle mięśni i stawów, tendencje do siniaków, rozpulchnione i osłabione dziąsła, obniżenie odporności, a w najcięższych przypadkach szkorbut.Jaka jest zatem rola witaminy C w naszym organizmie? Witamina C kojarzy się najczęściej z przeziębieniem, przy którym zazwyczaj jest podawana. Niestety nie spełnia roli ochronnej gdy infekcja już się rozwinie, natomiast jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia i infekcji.Witamina C uczestniczy, m.in.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Acerola to źródło witaminy C, której obecnie brakuje. Winna jest temu przede wszystkim monotonna i nieurozmaicona dieta, ze zbyt mała ilością warzyw i owoców i spożywanie przetworzonej żywności. Jest to tym bardziej groźne, że organizm ludzki nie magazynuje witaminy C i dlatego nie ma możliwości skorzystania z jej zapasów. Dlatego witamina C musi być dostarczana na bieżąco, zwłaszcza w okresach jej wzmożonego zapotrzebowania, czyli w jesieni, zimie i na wiosnę.Acerola zawiera największe ilości kwasu L-askorbinowego, czyli naturalnej witaminy C, ze wszystkich owoców na ziemi. Średnio acerola zawiera ok. 1500 mg witaminy C (maksymalnie do 4000 mg) na 100 g świeżej masy, czyli ok. 30 razy więcej niż cytryna. Naturalna witamina C, pochodząca z aceroli jest łatwiej przyswajalna i lepiej wchłania się niż np. ta dostępna w aptekach w postaci tabletek.W Brazylii bardzo popularny jest sok z aceroli, stosowany jako uzupełnienie niedoboru witaminy C.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Jagody goji nazywane są niekiedy "czerwonymi diamentami" i są zaliczane do kategorii "superfoods". Owoce goji uprawia się i spożywa w Chinach już od ponad 2 tysięcy lat. Tam też odbywa się festiwal na ich cześć.Jagody goji są jednym z największych źródeł witaminy C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina C bierze również udział w procesie przyswajania żelaza. Owoce zawierają również witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie, m.in. układu nerwowego. Oprócz witamin, jagody są również źródłem minerałów, takich jak: potas, cynk, wapń, żelazo i selen. Jagody dostarczają też błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowegoJagody goji zawierają również tzw. kompleks polisacharydowy o silnych właściwościach przeciwutleniających oraz odpowiadający za prawidłową florę bakteryjną jelit.<strong> </strong><strong>Skład:</strong> jagody goji suszone&nbsp;<strong>Wartość odżywcza w 100g</strong>Wart

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Nasiona szałwię hiszpańskiej znane jako nasiona chia są zaliczane do tzw. “super food” i kryją w sobie wyjątkową kompozycję składników odżywczych, takich jak: błonnik, białko, kwasy omega 3 i 6, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i minerały. Warto wprowadzić ich do jadłospisu.Zawarte w ziarnach nienasycone kwasy tłuszczowe mają istotny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Odpowiadają za gospodarkę lipidową, regulując poziom cholesterolu i trójglicerydów. Korzystnie wpływają na narząd wzroku. Szałwia hiszpańska charakteryzuje się korzystnym stosunkiem omega-3 do omega-6 - 3:1.Witaminy z grupy B, witamina A, C i E, które wpływają na prawidłowe widzenia, wzmacniają odporność, działają antyoksydacyjne. Zawierają również wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedz i selen. Bogactwo witamin i składników mineralnych ma duże znaczenie dla kondycji włosów, skóry i paznokci.&nbsp;<strong>Skład:</strong> Nasiona Chia (Salvia hispanica L.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Suszone śliwki zaliczamy do bakalii. Może być spożywana jako przekąska lub składnik wielu dań. Suszone owoce śliwki stanowią cenne źródło substancji odżywczych, szczególnie błonnika i polifenoli.Stanowią bogate źródło witamin, minerałów i fitozwiązków. Witamina A, E, K, C, z grupy B, kwas pantotenowy, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, wszystko to zawarte jest w suszonych śliwkach. Dodatkowo owoce zawierają związki polifenolowe, które są silnymi antyoksydantami.Śliwki suszone uważane są za jeden z najlepszych naturalnych środków na zaparcia. Dzięki zasobności w błonnik usprawniają perystaltykę jelit. Zawarty w owocach sorbitol stwarza środowisko do rozwoju niezbędnej flory bakteryjnej. Zbyt duża ilość zjedzonych na raz śliwek może wywołać wzdęcia i biegunki.Suszona śliwka jest dość kaloryczna, ale polecana osobom odchudzającym się i tym dbającym o linię. Spożycie kilku sztuk śliwek dziennie może wspomóc osobę na diecie odchudzającej, a to za sprawą błonnika, który nie tylko pop

Poproś o wycenę

Sprzedajesz czy produkujesz podobne wyroby?

Zapisz się na stronę europages i zindeksuj swoje wyroby

Dodaj moją firmę