• europages
  • >
  • FIRMY - DOSTAWCY - USŁUGODAWCY
  • >
  • dieta

Wyniki dla

Dieta - Import eksport

Producent/wytwórca

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Mąka kasztanowa, ze wszystkich mąk bezglutenowych, teksturą najbardziej przypomina zmielona pszenicę. Świetnie sprawdza się w domowych wypiekach wszelkiego rodzaju, tych na słodko i na słono. Zapachem przypomina orzechy, a w smaku mąki można wyczuć lekką słodką nutę.Ma niska zawartość tłuszczów i wysoką węglowodanów i białka, zawiera cenny błonnik pokarmowy.Mąka kasztanowa, powstaje ze zmielenia kasztanów jadalnych i jest źródłem miedzi, fosforu, magnezu, witaminy z grupy B.&nbsp;<strong>Skład:</strong> kasztany jadalne&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1563kJ/371kcal - 19% RWS*Tłuszcz 3,4g - 5%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g - 0%Węglowodany 70g - 27%w tym cukry 18g - 20%Białko 7g - 14%Błonnik 16gSól 0,03g &lt;1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza&nbsp;<strong>Stosowanie</strong>Ze względu na podobną strukturę mąką kasztanową można z powodzeniem zastępować mąkę pszenną. Sprawdzi się m.in.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Kasz jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia. W zależności od rozdrobnienia dzielimy ją na pęczak czyli całe ziarna pozbawione łuski, kaszę wiejską - połamany pęczak oraz perłową, która jest rozdrobniona i wypolerowana. Jest bogatym źródłem błonnika - najwięcej ma go odmiana pęczak.Kasza jest źródłem witamin z grupy B - B1, B2, B6, witaminy E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi. Witamina K wspomaga układ krwionośny i krzepliwość krwi oraz wzmacnia budowę ścian naczyń krwionośnych. Składniki mineralne oraz witamina E i kwas foliowy wspomagają walki z niedokrwistością. Obecne w kaszy witaminy z grupy B pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego.&nbsp;<strong>Skład:</strong> kasza jęczmienna&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1546kJ/365kcal - 18% RWS*Tłuszcz 2,3g - 3%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,21g - 6%Węglowodany 73,4

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Kasze są świetną alternatywą dla makaronu, ziemniaków czy ryżu. Białko gryki naturalnie nie zawiera glutenu, a pomimo to ma właściwości sklejające. To sprawia, że jest częstym dodatkiem do chlebów bezglutenowych. Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki zwyczajnej, palona jest poddawana procesowi prażenia. Jest to robione głównie po to aby nadać jej nowego, ciekawego aromatu. Surową kaszę gryczaną można zmielić w młynku i tak powstałą mąkę używać do bezglutenowych wypieków, naleśników i blinów. Kasz gryczaną palona i niepalona maja porównywalne ilości wartości odżywczych, przy czym ta palona ma ich trochę mniej co spowodowane jest procesem prażenia.W kaszy znajdziemy sporo białka, które trawi się podobnie jak białka z roślin strączkowych, oraz błonnika. Zawiera aminokwasy egzogenne: lizynę poprawiającą wchłanianie wapnia wzmacniającą odporność oraz tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Kasze są świetną alternatywą dla makaronu, ziemniaków czy ryżu. Białko gryki naturalnie nie zawiera glutenu, a pomimo to ma właściwości sklejające. To sprawia, że jest częstym dodatkiem do chlebów bezglutenowych. Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki zwyczajnej, niepalona nie jest poddawana procesowi prażenia. Jest delikatniejsza w smaku od kaszy gryczanej palonej. Surową kaszę gryczaną można zmielić w młynku i tak powstałą mąkę używać do bezglutenowych wypieków, naleśników i blinów.W kaszy znajdziemy sporo białka, które trawi się podobnie jak białka z roślin strączkowych, oraz błonnika. Kasza bogata jest w magnez, ma go więcej niż gorzka czekolada. Kasza zawiera aminokwasy egzogenne: lizynę poprawiającą wchłanianie wapnia wzmacniającą odporność oraz tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny.Kasza gryczana zawiera dużą ilość potasu, witaminy z grupy B - B1, B2, B6, PP, witaminę E oraz żelazo, cynk, krzem i wapń.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Każda tabletka zawiera 500mg wyciągu z organicznie uprawianych roślin macy. Tabletka jest 20 razy bardziej skuteczna niż proszek. Niektórzy uważają macę za roślinę poprawiającą pamięć i dodającą energii. Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, które dostarczają ów energię, może też dostarczyć organizmowi łatwo przyswajalnego białka, ważnego przede wszystkim dla osób uprawiających sport oraz błonnik – odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę jelit.Maca polecana jest:• osobom prowadzącym aktywny tryb życia• w stanach przewlekłego zmęczenia• dla osób narażonych na wzmożony wysiłek fizyczny i umysłowy• w stanach niedoboru witamin i minerałówSpożywać 1 tabletkę 5 razy dziennie po posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Ryż arborio to włoska odmiana ryżu, który jest głównym składnikiem risotto. Włochy są największym europejskim producentem ryżu. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach. Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy. Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem arborio jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Ryż arborio może być również składnikiem słodkich ryżowych deserów na bazie mleka lub napoju ryżowego. Można również nadziewać nim warzywa.Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Ryż basmati ma smukłe ziarna i posiada specyficzny orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna staja sie długie i sypkie. Basmati to gatunek ryżu uznawany za najszlachetniejszy na świecie. Najpopularniejszy w kuchni indyjskiej.Jego śnieżnobiałe ziarna są bogatym źródłem błonnika, białka oraz węglowodanów. W ich składzie znajdziemy także wiele składników mineralnych, jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor, a także znaczące ilości witamin z grupy B.&nbsp;<strong>Skład:</strong> ryż biały basmati&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1555kJ/367kcalTłuszcz 1,03gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29gWęglowodany 80,89gw tym cukry 0,33gBiałko 7,51gBłonnik 1,8gSól &lt;0,01g&nbsp;<strong>Stosowanie</strong>Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:2. Niezbędny składnik do przygotowania dania pod nazwą ryż pilau pochodzącego z kuchni indyjskiej.Może być dodatkiem do dań głównych jak i ich składnikiem.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Ryż brązowy to pełne ziarno rośliny Oriza sativa, tej samej, z której pochodzi popularny biały ryż. Ryż brązowy jest oczyszczony jednie z zewnętrznej niejadalnej plewy, pozostawiając łuskę, otręby i zarodek nietknięty. Smak ryżu brązowego ma delikatną orzechową nutę, jest nieco twardszy od białego, dłużej się go gotuje, ale również ma o wiele więcej prozdrowotnych właściwości niż oczyszczony biały ryż.Ryż brązowy ma więcej witamin i minerałów, zawiera bogate w błonnik otręby, ma niższy indeks glikemiczny i wolniej się trawi. Jest zatem idealny dla osób dbających o linię. Kryje się w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez chroniący nas przed stresem, żelazo, niezbędne w procesie oddychania komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów. W ryżu tym znajdziemy ponadto nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Ryż czarny, po ugotowaniu nabiera fioletowego odcienia, dlatego nazywany jest też fioletowym. Tak jak ryż brązowy jest niełuskany dlatego bogaty w błonnik, witaminy, szczególnie witaminę E i minerały: żelazo, cynk, miedź.Ryż czarny gotuje się dłużej niż inne ryże, od pól godziny do godziny, zawsze będzie delikatnie chrupiący. Często wykorzystuje się go przygotowania zdrowych deserów, np. deseru ryżowego z mlekiem kokosowym.Ryż czarny jest bogaty w antyoksydanty odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, tym samym chroniące nas przed stanami zapalnymi i wieloma schorzeniami oraz opóźniające starzenie się komórek.&nbsp;<strong>Skład:</strong> ryż brązowy&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1498kJ/354kcal - 18% RWS*Tłuszcz 3,2g - 5%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g - 4%Węglowodany 72g - 28%w tym cukry 0,7g &lt;1%Białko 7,7g - 15%Błonnik 3,1gSól 0,03g &lt;1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza&nbsp;<strong>Stosowanie</strong>Ryż przepłukać zimna wodą

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Ryż jaśminowy to gatunek ryżu długoziarnistego, który hodowany jest przede wszystkim w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Poza Tajlandią, która jest jego głównym dostawcą, ryż jaśminowy uprawia się obecnie również w Kambodży, południowym Wietnamie i Laosie. Jedną z jego charakterystycznych cech jest lekko wyczuwalny, słodkawy zapach przypominający jaśmin - to stąd wzięła się jego nazwa. Ma także specyficzny, bardzo delikatnie słodki smak, określany niekiedy jako miodowy.Ryż jaśminowy ma bardzo dużo wartości odżywczych. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów i białka, a jednocześnie ma niewiele tłuszczu, więc często wybierają go osoby uprawiające sport lub odchudzające się. Może być także bez obaw spożywany przez tych, którzy miewają problemy trawienne - ryż jaśminowy jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka, choć pozostawia uczucie sytości. Ryż jest produktem bezglutenowym.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Rzepak ma intensywnie żółte kwiaty, a jego nasiona są czarne i to z nich tłoczy się olej. Olej rzepakowy nazywany jest “oliwą północy”.Olej rzepakowy marki Vivio jest olejem zimnotłoczonym, nierafinowanym, produkowanym z uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego.Ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 jest optymalny, wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas krótkiego smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych.&nbsp;<strong>Skład:</strong> rzepak&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 3441kJ/837kcal - 41% RWS*Tłuszcz 93g - 133%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,6g - 28%Węglowodany 0g -

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Olej lniany, zimnotłoczony, nierafinowany. Jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególną kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi ponad połowę jego składu. Kwas ALA jest kwasem omega-3, tym samym, który występuje w tłustych rybach. Dieta bogata w omega-3 przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu i prawidłowej pracy mózgu, poprawia nastrój, pomaga zachować młodość i witalność.Budwigowym określa się olej lniany wysokolinolenowy. Ta szlachetna odmiana została tak nazwana na cześć niemieckiej biochemik – dr Budwig, która opracowała dietę opartą właśnie na przyjmowaniu kwasów omega-3 zawartych w oleju lnianym. Jej głównym założeniem było wspieranie w walce z nowotworami, chorobami serca i cukrzycą, dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów omega-3 i -6.&nbsp;<strong>Skład:</strong> olej z lnu nierafinowany&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 3441kJ/837kcal - 41% RWS*Tłuszcz 93g - 133%w tym kwasy tłuszcz

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Sezam znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni dzięki bogactwu wartości odżywczych. Ziarna sezamu mogą być białe, czerwone, brązowe lub czarne, najczęściej w kuchniach spotykamy się z białymi i czarnymi. Nasiona sezamu nadają potrawom specyficznego aromatu i orzechowego posmaku. Są głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Sezamol, sezaminol i sezamina, zawarte w ziarnach naturalne przeciwutleniacze, sprawiają, że sezam jest niezwykle odporny na jełczenie.Nasiona obfitują w tłuszcz i służą do wyrobu oleju sezamowego. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca.Nasiona sezamu zawierają witaminy A, z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), E oraz związki mineralne: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.Bogactwo minerałów w nasionach sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do diety i ma wiele zalet zdrowotnych.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Siarczan magnezu zwany również solą Epsom, solą angielską lub gorzką jest nieorganicznym związkiem chemicznym, z dużą zawartością dwóch pierwiastków: magnezu i siarki. Swoją nazwę sól Epsom zawdzięcza angielskiej miejscowości Epsom, w której okolicach w XVII wieku zaczęto pozyskiwać ten związek przez odparowywanie wody mineralnej z lokalnych źródeł.Sól Epsom bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, w smaku jest gorzka. Szeroko stosowana w medycynie, farmakologii, weterynarii i kosmetologii.Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Reguluje pracę serca i układu krwionośnego. Odpowiedni poziom magnezu zmniejsza ryzyko pojawienia się zawału serca oraz chorób naczyń krwionośnych.Siarka zapewnia działanie antyseptycznie i przeciwgrzybiczne. Przyspiesza gojenie się ran i redukuje stany zapalne. Pomaga usuwać z naszego organizmu szkodliwe substancje, w tym metale ciężkie.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Skrobia kukurydziana, nazywana również maizeną, pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się z ziaren kukurydzy. Ma biały kolor i nie posiada smaku, ani zapachu. Przybiera postać sproszkowaną. W połączeniu z odpowiednią ilością wody tworzy rodzaj kleiku.Maizena należy do produktów dietetycznych, jest bezglutenowa, dobrze rozpuszcza się w wodzie.&nbsp;<strong>Skład:</strong> skrobia kukurydziana&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1505kJ/354kcal - 18% RWS*Tłuszcz 0,1g &lt;1%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g - 0%Węglowodany 88g - 34%w tym cukry 0g - 0%Białko 0,3g &lt;1%Sól 0,025g &lt;1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza&nbsp;<strong>Stosowanie</strong>Skrobia może być stosowana jako zamiennik mąki, do zagęszczania zup i sosów, do wyrobu domowego pieczywa, budyniu i ciast.Maizenę można również wykorzystać do czyszczenia powierzchni z różnego rodzaju plam (olej, żywnośc, krew).

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Smalczyk wegański został przygotowany na bazie ciecierzycy i kaszy gryczanej z dodatkiem jabłka i pieczonej cebuli. Jest 100% wegański i doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa. Jest bogaty w pełnowartościowe węglowodany, błonnik, białko, witaminy i minerały.Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to prawdziwa skarbnica białka o wysokiej wartości odżywczej. W jej składzie znajdziemy także spore ilości witamin z grupy B, witaminę C, kwas foliowy a także błonnik pokarmowy oraz liczne składniki mineralne, jak wapń, żelazo, magnez, potas czy cynk. Składniki zawarte w ciecierzycy zapobiegają zaparciom, regulują rytm wypróżnień a także obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.W kaszy znajdziemy sporo białka, które trawi się podobnie jak białka z roślin strączkowych, oraz błonnika. Zawiera aminokwasy egzogenne: lizynę poprawiającą wchłanianie wapnia wzmacniającą odporność oraz tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Soczewica, jak wszystkie warzywa strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.).&nbsp;Jest wiele rodzajów soczewicy, np. czerwona, zielona, żółta, brązowa, czarna, jednak wartości odżywcze poszczególnych gatunków są porównywalne. Soczewica zielona zawiera spore ilości błonnika. Błonnik nie tylko pomaga regulować poziom glukozy we krwi, poprawia pracę serca i układu pokarmowego, ale przyczynia się też do obniżenia cholesterolu, usuwa toksyny z organizmu, chroni przed rakiem jelita grubego, a także przed cukrzycą typu 2. ma również wysoką zawartość żelaza, co jest korzystne dla osób, które nie jedzą mięsa. Jedna filiżanka zielonej soczewicy zawiera 100 procent zalecanego dziennego spożycia żelaza. Ten minerał odgrywa ważną rolę w tworzeniu się hemoglobiny we krwi i mioglobiny w mięśniach, która odpowiada za przen

Poproś o wycenę

Sprzedajesz czy produkujesz podobne wyroby?

Zapisz się na stronę europages i zindeksuj swoje wyroby

Dodaj moją firmę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Soda oczyszczona - wodorowęglan sodu - znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie, kuchni, kosmetyce i nie tylko. Ma bardzo dużą liczbę zastosowań.Chyba najbardziej znana jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Jest również składnikiem wielu kosmetyków i środków czystości. Jest dodawana do szamponów do włosów, płukanek do ust, past do zębów. W kosmetyce nadaje się szczególnie do cery tłustej i trądzikowej.&nbsp;<strong>Stosowanie</strong>Soda jest doskonała jeśli chodzi o neutralizowanie zapachów i czyszczenie. Środek może usunąć trudne plamy, wyeliminować nieprzyjemne zapachy i pomóc w czyszczeniu piekarnika czy kuchenki mikrofalowej.Soda wykazuje lekko żrące właściwości, co sprawia, że świetnie czyści brud z różnych powierzchni. Można ją stosować do usuwania kamienia z czajnika, garnków czy ekspresu do kawy.Świetnie się sprawdza jako proszek do czyszczenia powierzchni w kuchni i łazience.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Sól himalajska to najczystsza i najzdrowsza sól na ziemi. Pochodzi tylko z jednego miejsca – wschodniego pasma Himalajów w Pakistanie. Ma barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej. Powstała miliony lat temu na skutek osuszania się oceanów, a jej złoża znajdują się na głębokości 400-600 metrów pod powierzchnią ziemi.Sól himalajska jest czystsza i zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej, używanej przez nas na co dzień. Zawiera zestaw makro i mikroelementów.Sól himajalska Vivio dostępna jest w dwóch wersjach: drobna oraz granulowana. Sól himalajska drobna używana jest częściej niż granulowana w kuchni, do przyprawiania potraw. Sól granulowana ma takie samo zastosowanie, ale sprawdzi się także w kąpielach. W takim wypadku do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecany jest pół godzinny odpoczynek.&nbsp;Badania dowodzą, że spożywamy zbyt dużo soli. Jest ona obecna w większości produktów, po które sięgamy w ciągu dnia: w konserwach, wędlinach, kiełbas

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Sól himalajska to najczystsza i najzdrowsza sól na ziemi. Pochodzi tylko z jednego miejsca – wschodniego pasma Himalajów w Pakistanie. Ma barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej. Powstała miliony lat temu na skutek osuszania się oceanów, a jej złoża znajdują się na głębokości 400-600 metrów pod powierzchnią ziemi.Sól himalajska jest czystsza i zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej, używanej przez nas na co dzień. Zawiera zestaw makro i mikroelementów.Sól himajalska Vivio dostępna jest w dwóch wersjach: drobna oraz granulowana. Sól himalajska drobna używana jest częściej niż granulowana w kuchni, do przyprawiania potraw. Sól granulowana ma takie samo zastosowanie, ale sprawdzi się także w kąpielach. W takim wypadku do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecany jest pół godzinny odpoczynek.&nbsp;Badania dowodzą, że spożywamy zbyt dużo soli. Jest ona obecna w większości produktów, po które sięgamy w ciągu dnia: w konserwach, wędlinach, kiełbas

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Sól himalajska to najczystsza i najzdrowsza sól na ziemi. Pochodzi tylko z jednego miejsca – wschodniego pasma Himalajów w Pakistanie. Ma barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej. Powstała miliony lat temu na skutek osuszania się oceanów, a jej złoża znajdują się na głębokości 400-600 metrów pod powierzchnią ziemi.Sól himalajska jest czystsza i zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej, używanej przez nas na co dzień. Zawiera zestaw makro i mikroelementów.Sól himajalska Vivio dostępna jest w dwóch wersjach: drobna oraz granulowana. Sól himalajska drobna używana jest częściej niż granulowana w kuchni, do przyprawiania potraw. Sól granulowana ma takie samo zastosowanie, ale sprawdzi się także w kąpielach. W takim wypadku do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecany jest pół godzinny odpoczynek.&nbsp;Badania dowodzą, że spożywamy zbyt dużo soli. Jest ona obecna w większości produktów, po które sięgamy w ciągu dnia: w konserwach, wędlinach, kiełbas

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Sól Kala Namak pochodzi z Indii i jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa i dodatek do ostrych sosów. Chętnie stosowana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.Sól czarna to głównie chlorek sodu i śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak, a siarkowodór nadaje soli jajeczny zapach.&nbsp;<strong>Stosowanie</strong>Sól czarna służy do przyprawiania potraw, szczególnie sosów oraz dań kuchni wegańskiej.Można ją również dodać do kąpieli w wannie. Zabieg korzystnie wpływa na organizm w przypadku grypy, bólu mięśni, stawów oraz pielęgnuje skórę.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Sól kamienna z Kopalni Soli „Kłodawa” jest bogata w sole mineralne i posiada szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej.Sól kłodawska jest niejodowaną solą kamienną wydobywaną od wielu lat w Kopalni Soli Kłodawa. Jest wydobywana przy użyciu tradycyjnej metody górniczej. Dzięki temu możliwe jest zachowanie jej wszystkich walorów odżywczych.Sól kłodawska po wydobyciu nie jest poddawana ługowaniu, co pozwala na zachowanie większej ilości mikroelementów. W jej składzie można znaleźć wiele niezbędnych dla zachowania zdrowia pierwiastków, m.in. magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, potas i wapń.Można używać jej nie tylko jako przyprawy, ale także w leczeniu bólu gardła, nieżytu nosa, zapalenia zatok czy niwelowania zmian skórnych, np. przy łuszczycy.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Spirulina to niebieskozielona mikroalga z grupy sinic, która zawiera duże ilości białka. Zawiera więcej chlorofilu niż inne rośliny. Posiada też 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów i najwięcej beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych (DNA i RNA) z wszystkich pokarmów zwierzęcych i roślinnych. Ponadto zawiera kwas linolowy, kwas arachidonowy oraz witaminy z grupy B.Chlorella to mikroalga, bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także aminokwasy egzogenne. Zawiera też chrolofil.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Super pyszne i mega zdrowe płatki owsiane powinny znaleźć się w kuchni każdego. Są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Ich spożycie dostarcza organizmowi duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne i zapobiega zaparciom oraz beta-glukanów, które maja korzystny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową.&nbsp;Płatki owsiane zapewniają komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego). Regularne spożywanie płatków owsianych zmniejsza ilość wchłanianego cholesterolu do krwi.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Suszone śliwki zaliczamy do bakalii. Może być spożywana jako przekąska lub składnik wielu dań. Suszone owoce śliwki stanowią cenne źródło substancji odżywczych, szczególnie błonnika i polifenoli.Stanowią bogate źródło witamin, minerałów i fitozwiązków. Witamina A, E, K, C, z grupy B, kwas pantotenowy, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, wszystko to zawarte jest w suszonych śliwkach. Dodatkowo owoce zawierają związki polifenolowe, które są silnymi antyoksydantami.Śliwki suszone uważane są za jeden z najlepszych naturalnych środków na zaparcia. Dzięki zasobności w błonnik usprawniają perystaltykę jelit. Zawarty w owocach sorbitol stwarza środowisko do rozwoju niezbędnej flory bakteryjnej. Zbyt duża ilość zjedzonych na raz śliwek może wywołać wzdęcia i biegunki.Suszona śliwka jest dość kaloryczna, ale polecana osobom odchudzającym się i tym dbającym o linię. Spożycie kilku sztuk śliwek dziennie może wspomóc osobę na diecie odchudzającej, a to za sprawą błonnika, który nie tylko pop

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Tahini to pasta z prażonego sezamu jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. U nas zyskuje coraz większą popularność ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów. Używana jest do przygotowywania pasty z ciecierzycy zwanej hummusem, baba ghanoush (danie z oberżyny), chałwy, sosu tahini, dipów, służy jako dodatek do ciast i deserów.Nasiona sezamu zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i B9 oraz E oraz spore ilości cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Zawierają białko i błonnik, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje: sezaminę i sezamolinę. Obie należą do lignanów, które wykazują właściwości obniżające cholesterol. Sezamina jest również antyoksydantem chroniącym wątrobę.&nbsp;<strong>Skład:</strong> sezam&nbsp;<strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 2844kJ/688kcal - 34% RWS*Tłuszcz 59,9g - 86%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,66g - 33

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Vivio we współpracy z popularną influencerką fitness Anką Dziedzic, opracowało formułę doskonałego keto kremu na bazie migdałów. Krem jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zawiera ZERO dodatku cukru rafinowanego. Zawarte w kremie składniki są najwyższej jakości, a wprowadzenie ich do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia sprzyja podniesieniu naszego codziennego samopoczucia. Krem jest odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.W diecie ketogenicznej dobór produktów bazuje na prostych zasadach - im produkt posiada więcej zdrowych tłuszczów, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Należy przy tym unikać potraw zawierających węglowodany - ich ilość w diecie powinna być śladowa i pochodzić głównie z dozwolonych warzyw i owoców. Konieczne jest również sięganie po produkty o niewielkiej zawartości białka.Keto krem migdałowy posiada wyjątkowy, migdałowo-mleczny smak. Przygotowany zostal z wysokiej jakości składników.

Poproś o wycenę

Polska

Zweryfikowane przez Europages

Vivio wraz z popularną trenerką i influencerką Anką Dziedzic stworzyło doskonały krem ciasteczkowy - przysmak nie jednego łasucha. krem powstał na bazie kremu orzechowego (z orzechów arachidowych) oraz ciasteczek pszennych.Orzechy arachidowe (ziemne) zawarte w kremie ciasteczkowym są bogate w cenne białko oraz błonnik pokarmowy. Ponadto to również źródło zdrowych tłuszczy bowiem w fistaszkach dominują nienasycone kwasy tłuszczowe. Głównie to kwas linolowy (omega-6) i jednonienasycony kwas tłuszczowy (kwas oleinowy). Fistaszki zawierają także kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3. Orzechy ziemne zawierają spore ilości związków mineralnych tj. magnezu, cynku, potasu i żelaza.Ciasteczka dodane do kremu powstały na bazie maki pszennej i tłuszczu kokosowego. Mąka pszenna stanowi dobre źródło węglowodanów złożonych. Zawiera również pewne ilości białka roślinnego. Warto zwrócić uwagę na ten fakt szczególnie stosując dietę bezmięsną.

Poproś o wycenę

Zapytanie ofertowe

Utwórz jedno zapytanie i uzyskaj wiele ofert od zweryfikowanych dostawców

  • Tylko odpowiedni dostawcy
  • Zgodność z zasadami ochrony danych
  • 100% za darmo