...Nasiona kopru włoskiego, znane naukowo jako Foeniculum vulgare, to małe, owalne nasiona pochodzące z rośliny kopru. Mają wyraźny smak przypominający lukrecję i są powszechnie stosowane jako przyprawa w różnych kuchniach na całym świecie. Nasiona kopru są bardzo aromatyczne i mają lekko słodkawy smak. Często używa się ich zarówno w potrawach słonych, jak i słodkich, w tym w chlebie, zupach, curry...
...Jakość: do żywności
Część rośliny przetworzona: Nasiona
Środek ekstrakcyjny: Etanol i woda
Nośnik: maltodekstryna
Nazwa naukowa: Foeniculum vulgare (L.) Mill.
Koper włoski może przynieść korzyści zdrowotne, ponieważ jest bogaty w błonnik i różne składniki odżywcze oraz stanowi dobre źródło przeciwutleniaczy i witaminy C.
Nasze produkty sprzedawane są w hurtowych ilościach. Minimalna ilość...
... sugerować, że jest to rodzaj bulwy, ale to złudzenie. Fenkuł jest rośliną z włóknistymi rozgałęzieniami w liściach. Te rozgałęzienia są źródłem przypraw. Nasiona rośliny są używane jako przyprawa.
Skąd pochodzi fenkuł?
Fenkuł pochodzi pierwotnie z Azji, ale od średniowiecza przyprawa ta była znana na europejskich rynkach. Obecnie fenkuł jest regularnie używany w różnych kuchniach. Ekologiczny fenkuł od VehGro ma pyszny smak anyżu, który w wielu potrawach ...
...często w połączeniu z anyżem i kminkiem, uznawany jest za domowy środek na zaparcia, wzdęcia czy kolki. Aplikowany na obszar wątroby ma również stymulować przepływ żółci. Olejek koperkowy ze względu na swoje estrogenopodobne właściwości uznawany jest także za środek leczniczy przy dolegliwościach menstruacyjnych i nieregularnościach cyklu. Jednocześnie ma wspierać laktację u kobiet karmiących.
INCI: FOENICULUM VULGARE OIL
CAS: 8006-84-6...