... o wysokości do dwóch metrów. Ich naturalny niebieski barwnik znajduje się tylko w owocni - miąższ owocu jest biały. Borówki są słodsze niż kwaśne i mają lekko dziki smak – a jako suszone owoce, stanowią niebiańską, niebieską przyjemność.
Pochodzenie
W Europie borówki rosną w rejonie śródziemnomorskim, a także w północnej części Europy, głównie we Francji, Holandii i Polsce. Owoce zbierane są...
...Gleby leśne w regionie Sodankylä, słabo zaludnionym obszarze w Centralnej Laponii, wczesnym latem pokryte są morzem kwiatów borówki brusznicy.
Z powodu bardzo krótkiego lata powyżej koła podbiegunowego (czerwiec do sierpnia) pszczoły mają niewiele czasu na zbieranie miodu.
Ten fakt oraz jego aromatyczny, pikantny smak sprawiają, że miód z kwiatów borówki brusznicy arktycznej jest cenną rzadkością.
...Smak: dojrzały aromat jagód, lekka nuta cynamonu.
Aromat: świeży sok z borówek
Kolor: ciemnofioletowy
Delikatna słodycz syropu borówkowego oraz lekka naturalna kwasowość borówki sprawiają, że ten syrop jest doskonałym dodatkiem do wzbogacania jogurtów i serków wiejskich, a także klasycznie do dekoracji naleśników.