Produkty dla cykoria podróżnik (2)

Szczaw

Szczaw

Rzeżucha to warzywo liściaste, które wykorzystuje się na surowo lub w gotowaniu ze względu na jego kwaskowaty i lekko cytrynowy smak. Stosowana jako zioło aromatyczne, podkreśla smak zup i warzyw, potraw rybnych oraz jajek, z którymi szczególnie dobrze się komponuje. Bogata w błonnik, magnez, potas, żelazo oraz witaminy A, C, E, od czasów starożytnych jest znana ze swoich właściwości trawiennych i ściągających.
Oregano

Oregano

Oregano to roślina o wyraźnym smaku, bardzo często używana w kuchni włoskiej. Jest niezbędnym składnikiem do przygotowania dobrej pizzy, doskonale komponuje się z innymi świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy tymianek, aby wzbogacić sosy pomidorowe. Wybierając świeże oregano, jego smak jest subtelniejszy i doskonale uzupełni delikatne ryby z Morza Śródziemnego.