Krojony Culatello di Zibello DOP w tacki
Aby go uzyskać, należy „poświęcić” najcenniejszą część wieprzowiny. Culatello di Zibello DOP, niekwestionowany książę wszystkich wędlin, „powstaje” z centralnych mięśni ud. Świeże mięso włoskich ciężkich świń jest starannie przetwarzane i formowane w typowy kształt gruszki. Sól i pieprz, 15 dni w chłodnej komorze na odpoczynek, a następnie ręcznie związane w naturalnym pęcherzu. Teraz to błogosławiony region nizin parmigiana nad rzeką, który czyni culatello unikalnym arcydziełem. Zimne i mglistne zimy, wiosenne bryzy, palące i wilgotne letnie upały, a plaster będzie intensywnie czerwony, będzie miał pachnący zapach fiołków, wilgotnej trawy, bogaty smak, solidną, czystą słodycz. W końcu to w naszych piwnicach dojrzewania Podere Bottone w Busseto, po minimum 12 miesiącach, ale w zależności od piwnicy i sezonowego przebiegu nawet 16-18 miesięcy, będą idealne.