...Jest to produkt uzyskany w wyniku gorącego ekstrakcji prażonych i posiekanych nasion (ziaren) Theobroma cacao. Ma jasnokremowy kolor. Do zastosowań spożywczych i kosmetycznych.
Żywność: Masłokakaowe jest używane do produkcji czekolady.
Kosmetyki: Bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, pomaga zwalczać działanie słońca, pochłaniając promieniowanie UV. Dzięki wysokiemu poziomowi lanoliny działa jako nawilżacz dla skóry, nawilżając ją i redukując utratę wody, co opóźnia pojawienie się zmarszczek.
MOQ: 20 kg...
... w maskach do włosów, mydłach i dodatkach do kąpieli, w produktach do pielęgnacji stóp, w kremach do rąk i paznokci oraz w pielęgnacji ust. Masłokakaowe może być stosowane jako substancja zagęszczająca obok emulgatorów zarówno w lekkich, jak i bogatych formułach.
INCI: THEOBROMA CACAO SEED BUTTER
CAS: 84649-99-0 / 8002-31-1
EINECS: 283-480-6...
... przywieźli kakao do Europy.
W połowie XVII wieku stało się popularnym napojem. Poprzez kolonie różnych krajów europejskich wprowadzono drzewa kakaowe do Azji i Afryki Zachodniej, ponieważ w Europie rosło zapotrzebowanie na czekoladę.
Ziarno kakaowe jest surową podstawą produkcji czekolady. Te ziarna kakaowe pochodzą z tropikalnych klimatów Ameryki Południowej (Ekwador). Drzewo Theobroma cacao jest święte dla Majów i Azteków. Ziarna kakaowe z drzewa są zbierane ręcznie, a surowe ziarna są następnie oczyszczane w naturalnej wodzie i kontynu…...
...Jakość: wyrafinowana
INCI-nazwa: Theobroma Cacao Seed Butter
Pochodzenie: Meksyk, Afryka, Indonezja
Zastosowanie: kosmetyki
Cechy szczególne:
Dzięki temperaturze topnienia w zakresie temperatury ciała doskonale nadaje się do kremów i maści, które mają szybko się wchłaniać. Większość masła kakaowego jest jednak przetwarzana w przemyśle cukierniczym do produkcji czekolady lub nugatu. W farmacji ma obecnie raczej drugorzędne znaczenie, kiedyś był głównym składnikiem czopków.