...Winogrono: Negroamaro – czarna Malvasia – Primitivo
Obszar produkcji: Wschodnia część Taranto
Typ gleby: Czerwona ziemia zmieszana z tufem i/lub wapieniem
Typ uprawy winorośli: Wspierany alberello
Średni wiek winnicy: 15 lat
Średnia produkcja / hektar: 90/120 quintali winogron
Rocznik: Wrzesień
Metoda zbioru winogron: Ręczna
Alkohol: 11% -12% obj.
Kolor: Żywy róż
Bukiet: Charakterystyczny winny
Smak: Wytrawny, bardzo harmonijny
Temperatura podawania (Celsjusz): 8° 10° C
Zalecane: Aperitif, ryby i włoskie przystawki, owoce morza, delikatne zupy, a także warzywa, mozzarella i świeży ser.
...To wino TESSUTO Primitivo del Salento IGT to doskonały wybór dla miłośników wina. Pakowane w butelki o pojemności 75 cl, stanowi idealną równowagę między aromatem a pysznym smakiem. Delektuj się tym czerwonym winem z grillowanym mięsem lub dojrzałymi serami na niezapomniany wieczór. Kup teraz swój zestaw 6 butelek.
...Jesteśmy rodzinną firmą rolniczą z siedzibą w górnym Salento w Carovigno (BR) - Apulia. Produkujemy wina IGT Salento, które są łatwe do picia, ale nie banalne, szanując autentyczność i wyjątkowość rodzimych szczepów winorośli, takich jak primitivo, negroamaro, malvasia i ottavianello. Z gruntów naszej własności, Masserii Pietrasanta, produkujemy również wysokiej jakości oliwę z oliwek z drzew...
...Kolor: intensywny rubinowy.
Aromaty: szeroki i trwały z wyraźnym zapachem wiśni i nutami wanilii.
Smak: pełny, okrągły z miękkimi i zrównoważonymi taninami.
Temperatura podawania: 16-18°C.
Dopasowanie: doskonałe do pieczeni z czerwonych mięs, dziczyzny i serów dojrzewających.
Winifikacja: po odszypułkowaniu winogron, moszcz pozostaje w maceracji z łuskami przez 6-7 dni w temperaturze 24-26°C. Po zakończeniu fermentacji malolaktycznej, część wina dojrzewa w beczkach, a reszta w stali.
Potencjał starzenia: 2 i więcej lat w zależności od rocznika.
... dojrzałymi serami!
Domaine: Założona w 2005 roku przez Giuseppe Papadopoli, Tenuta Giustini rozciąga się obecnie na 20 hektarach położonych na południu Apulii. Salvatore i Federico, dwaj synowie Giuseppe, dołączyli do niego i dbają o winnicę, w której dominują szczepy Negroamaro i Primitivo. W uprawie obecne są również niewielkie ilości Fiano i Malvasia. Winogrona korzystają tutaj z wspaniałego...
...Illivia Leone de Castris Negroamaro pochodzi z winnic znajdujących się w gminie Salice Salentino. Zbiory odbywają się ręcznie pod koniec września, a oprócz winogron Negroamaro zbierane są również bardzo małe ilości Malvasia Nera di Lecce. Po zakończeniu zbiorów, kiści winogron przenoszone są do winiarni, gdzie będą winifikowane na czerwono, a po okresie fermentacji, Negroamaro Illivia dojrzewa w dużych dębowych beczkach przez dwa miesiące przed wprowadzeniem na rynek.
...Wino uzyskane z winogron 100% Primitivo. Obszar produkcji: Salento, między prowincjami Brindisi i Lecce.
Winifikacja w czerwonym z kontrolą termiczną procesu fermentacji.
Charakteryzuje się miękkością swoich tanin oraz długotrwałym smakiem i aromatem.
W zapachu wyczuwalne są nuty dojrzałych owoców czerwonych, takich jak truskawki, maliny i jeżyny, także w formie galaretek.
Idealne do serów dojrzewających, takich jak Caciocavallo Podolico, Castelmagno, Provolone del Monaco, makaron z sosem bolognese, białe mięsa po myśliwsku.
La Leone de Castris to jedna z najstarszych i najważniejszych winiarni w Apulii. Winiarnia oferuje szeroką gamę produktów: wina czerwone, białe, różowe DOC (Salice Salentino, Locorotondo, Copertino, Primitivo di Manduria), wina IGT Salento i Apulia, wina musujące różowe i białe; a także wyjątkową wódkę i oliwę z oliwek. Oprócz bardziej tradycyjnych win z rodzimych szczepów, takich jak Negroamaro...
... połączyć pasję do winaz wysokimi umiejętnościami przedsiębiorczymi. Zawsze uważna na potrzeby rynku oraz swoich klientów, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma zdobyła również ważne i prestiżowe międzynarodowe certyfikaty BRC Food, IFS i ICEA Biologico. Oferowane wina w głównej mierze odzwierciedlają duszę i kulturę Apulii, od Tavoliere po Salento, aż po Taranto, ale nie brakuje również winogron z Benevento, Abruzji i Sycylii. Różne linie produktów, aby sprostać potrzebom całej klienteli, od win stołowych po bardziej wyszukane, takie jak nasza linia "Tenute villa dei pini".
...Feudi Valle d'Itria to "mała" firma, ale zmotywowana i dynamiczna, inspirowana tradycją, nie pomijając nowoczesności. Nasze wina i oliwa są produkowane wyłącznie z winogron i oliwek pochodzących z terenów Doliny Itria i Alto Salento, aby dostarczyć naszym klientom tylko doskonałe produkty. Nasza praca, nasza pasja, nasze zaangażowanie są skierowane na jeden cel: szerzenie dobroci i piękna naszej historii.
... ich autentyczność i lokalne odmiany. Od zawsze w Salento uprawa winorośli, oliwek i innych owoców roślinności śródziemnomorskiej stanowi wielkie bogactwo, które uczy nas o więzi z tym terenem: pasji do świata rolnictwa, zachwytu nad pięknymi i smacznymi rzeczami oraz kultury gościnności.
W Gospodarstwie Rolnym Melillo znajdziesz wina, oliwę, miód, owoce, warzywa i inne produkty ekologiczne...
Historia winnicy Attanasio sięga XIX wieku, w Salento, krainie szlachetnych win, które zyskują coraz większe uznanie na rynku światowym. Całkowita pojemność winnicy wynosi około 10 000 hektolitrów, podzielonych między zbiorniki ze stali nierdzewnej a beczki z francuskiego dębu. Nasze urządzenia, wszystkie nowej generacji, są wyposażone w kontrolę termiczną i zarządzanie różnymi etapami...
W naszym sklepie znajdą Państwo niszowe produkty spożywcze pochodzące zSalento, takie jak: makaron z mąk i specjalnych kształtów, warzywa w oliwie, wina oraz oliwa z oliwek extra virgin z posiadłości słynnego piosenkarza Al Bano Carrisi, sosy i przyprawy. Wszystko bez barwników i konserwantów. Wędliny i sery najlepszych marek, a także te produkowane rzemieślniczo przez lokalne firmy.
Winiarnia produkująca i sprzedająca winazSalento. Do naszego Primitivo wybieramy winogrona z winnic o niskich plonach na hektar w pobliżu Savy, w Salento. Tradycyjna uprawa krzewów.