Technologia żywności

Technologia przetwórstwa spożywczego zajmuje się biologicznymi i chemicznymi procesami oraz nowoczesną technologią w produkcji i przetwarzaniu żywności. Przemysłowa produkcja i przetwarzanie żywności powinny być zaprojektowane w sposób bezpieczny, wysokiej jakości i efektywny. Obejmuje to przede wszystkim przetwarzanie surowców roślinnych i zwierzęcych w celu produkcji trwałych, gotowych do spożycia i zdrowych produktów spożywczych.

Technologia żywności jest stosowana w całym przemyśle spożywczym. Rolnictwo, przetwórstwo żywności czy pakowanie żywności korzystają z technologii, aby uczynić cały proces związany z żywnością bardziej bezpiecznym, trwałym i wydajnym. Obszarami zastosowań technologii żywności są wszystkie branże, w których pracuje się z żywnością lub używa się żywności. Wspiera ona produkcję wysokiej jakości i bezpiecznej żywności, umożliwiając jednocześnie bezpieczne spożywanie żywności.

Produkty tego przemysłu ułatwiają i poprawiają przygotowywanie, przetwarzanie i produkcję żywności, napojów i artykułów spożywczych w różnych kontekstach.