...Papryka d'Espelette A.O.P. to czerwona papryka o owocowych nutach, z wyraźnym, ale łagodnym pikantnym smakiem, typowa dla kuchni francuskiej, a szczególnie dla kuchni baskijskiej.
Galaretka z papryki d'Espelette to słodki i aromatyczny dodatek, przypominający galaretkę z porzeczek, z lekko pikantnym akcentem, który doskonale uzupełni Twoje mięsa, sery i foie gras. To flagowy produkt Sartha na...
... i sól kwiatowa z papryką d'Espelette, oliwa z oliwek z papryką d'Espelette, a także krem i galaretka z papryką d'Espelette. Nasze papryki zbierane są od sierpnia do grudnia, następnie są czyszczone, osuszane, sortowane i kalibrowane, wszystko ręcznie. Uprawiane na polach, nie są poddawane żadnym zabiegom fitosanitarnym, zgodnie z rygorystycznymi normami. Nie dodajemy żadnych barwników, dodatków...
HEGIAN to firma specjalizująca się w produkcji papryki Espelette AOP.
Papryka Espelette jest jedyną francuską przyprawą oznaczoną etykietą AOC-AOP.
Asortyment produktów HEGIAN składa się z papryki AOP, sznurków AOP z papryką, purée z papryki, galaretki z papryki, musztardy rzemieślniczej z papryką, soli kwiatowej z papryką, makaronu z papryką, a także zestawu z butelką oleju z papryką i pięcioma przyprawami (proszek, musztarda, sól kwiatowa, purée i galaretka).