...Wino: 100% Barbera. Winifikacja: fermentacja tradycyjna z maceracją przez około 18 dni. Starzenie: 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Kolor: głęboki rubinowy, z tendencją do granatu. Zapach: elegancki i złożony, z nutami dojrzałych owoców na tle słodkich przypraw. Smak: pełny, z bogatą i jedwabistą strukturą, o długim i trwałym finiszu. Zawartość alkoholu: ±14% Dopasowanie kulinarne: Odpowiednie do bardzo aromatycznych dań pierwszych i drugich, szczególnie na bazie czerwonych mięs. Serwować w temperaturze około 18°C.
... regionie.Produkuje wyłącznie wina DOC i DOCG, a dokładnie:Barbaresco DOCG, winnice Gallina i Gaia;Moscato d'Asti DOCG;Roero Arneis DOCG;Barbera d'Alba DOC, winnica Gallina;Dolcetto d'Alba DOC, winnica Cottà;Langhe Nebbiolo DOC.Azienda San Michele, zgodnie z wolą zmarłego proboszcza, swojego założyciela, jest bezpośrednim spadkobiercą i kontynuatorem polityki jakości Cantina del Parroco di Neive, znanej w Italii i za granicą z powodu szlachetności swoich win oraz doskonałego stosunku jakości do ceny, która przestała istnieć po śmierci swojego założyciela.