...Kokos: Kokos to owocpestkowy palmy kokosowej. Miąższ nie jest mięsisty, lecz włóknisty. Owoce otoczone są zieloną skorupą, która jest usuwana po zbiorach. Po jej usunięciu ukazuje się włóknista orzechowa część. Historia: Kokos ma swoje korzenie w Pacyfiku i rozprzestrzenił się po oceanach. Szczególnie w Azji Południowej kokos jest wykorzystywany do różnych celów. Przed naszą erą kokos odgrywał...
...Morele w różnych wariantach
Morela (Prunus armeniaca) to owocpestkowy, który należy do rodziny różowatych.
Oferujemy suszone morele, zarówno siarkowane, jak i niesiarkowane, a także opcje ekologiczne.
...Orzech makadamia, znany również jako orzech Queensland, pochodzi z Australii, gdzie drzewa orzechowe rosną dziko w lasach wybrzeża Queensland i Nowej Południowej Walii.
Jest to owocpestkowy, mięsisty owoc składający się z białego jądra w okrągłej, brązowej, gładkiej i bardzo twardej skorupie.
Spożywany od 5 tysięcy lat przez Aborygenów, którzy nazywają go Kindal Kindal, został odkryty w 1858...
...Oryginalnym domem pistacji są stepy i zbocza górskie w Azji Zachodniej i Centralnej. Najwyższej jakości pistacje z tego obszaru rosną w regionie Gaziantep na południowym wschodzie Turcji. To tzw. pistacje Antep. Skorupa pistacji Antep jest nieco ciemniejsza, a rdzeń raczej mały, jednak bogaty i niepowtarzalny w smaku. Ten słodkawy, migdałowy i jednocześnie pikantny owocpestkowy jest typowym...
... kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6. Ponadto olej makadamia zawiera dużą ilość naturalnej witaminy E, co zapewnia dobrą trwałość. Często stosowany do pozyskiwania naturalnej witaminy E (tokotrienole).
Dodatkowe informacje:
Orzech makadamia nazywany jest królową orzechów, chociaż w rzeczywistości jest to owocpestkowy, a więc nie jest orzechem. Tytuł ten zdobył dzięki wysokiemu udziałowi oleju. Z 75% oleju ma najwyższą zawartość oleju wśród orzechów. Orzechy makadamia są najpierw suszone do 1,5% zawartości wody, a następnie...