...Bakłażan jest królową kuchni włoskiej, dostępny zarówno w kolorze czarnym, jak i fioletowym, pochodzący z Sycylii, uprawiany i zbierany na terenach wiejskich Ragusano.
Jest to produkt obecny na naszych stołach przez cały rok, wykorzystywany w wielu przepisach kultury kulinarnej Półwyspu.
...Nazwa pochodzi od Capone, który w tamtych czasach był łatwo dostępny w kuchniach sycylijskich ze względu na swoją obfitość. Capone podawano razem z pomidorem i bakłażanem. Na początku ubiegłego wieku danie stało się częścią tradycji kulinarnej i capone został zastąpiony innymi warzywami. Warzywa, starannie wybrane, są smażone osobno, a następnie gotowane z wyjątkowym sosem pomidorowym.
Składniki: Smażony bakłażan w kostkach 37%, sos pomidorowy, olej z nasion słonecznika, oliwa z oliwek extra virgin, cebula, seler, oliwki, kapary, cukier, naturalne aromaty, ocet.