Maltodekstryna
Maltodekstryna to biały proszek uzyskiwany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi, głównie z kukurydzy, ryżu lub pszenicy. Dzięki wysokiej rozpuszczalności jest przydatna do poprawy wartości odżywczej wielu produktów, a także może pomóc w kontrolowaniu wilgotności i wydłużeniu trwałości. Maltodekstryna ma trwałość 24 miesiące, a Foodcom S.A. oferuje maltodekstrynę w workach po 25 kg.
Ten dodatek do żywności jest szeroko stosowany w mięsie, pieczywie, cukiernictwie, lodach, napojach, jogurtach i sokach, aby poprawić teksturę, działać jako emulgator i zwiększać lepkość. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że jest popularnym składnikiem w żywności sportowej i produktach przyjaznych dla diabetyków. W żywieniu zwierząt maltodekstryna jest opłacalnym źródłem energii, które poprawia teksturę, pigmentację i smak pasz. Zwiększa również wchłanianie składników odżywczych i efektywność paszy, redukuje odwodnienie i objawy stresu.