... podniebieniu jest gorzki i przywołuje likiery takie jak
gencjana i rabarbar. Zawiera nuty kawy, ziarna
kakao i liści tytoniu.
POŁĄCZENIA
Jego tak charakterystyczny smak pozwala na połączenia z
równie gorzkimi produktami, takimi jak karczochy, łodygi, cykoria;
pasuje do wykwintnych serów o długim
czasie dojrzewania, może być pikantny; do lardo di colonnata.
Z rybą, warto spróbować w połączeniu z miecznikiem
i tuńczykiem; z deserami, do dekoracji musów czekoladowych,
w lodach i w sałatkach owocowych.
GARGAN’OK - Gargano Sapori - to rzemieślnicza firma produkująca likiery, makaron, dżemy, tradycyjne słodycze (nadziewane opłatki, cartellate, mostaccioli, migdały atterrate) oraz oliwy aromatyzowane według starych przepisów z Gargano. Typowe słodycze obejmują cartellate z migdałami i miodem lub z winem gotowanym, mostaccioli cytrynowe lub czekoladowe, taralli z winem i inne. W kategorii dżemów...
...
- białe wina wytrawne, półsłodkie i słodkie,
- likiery, takie jak: likier anyżowy z nutą cynamonu i jeżyny, likier whisky, likier wiśniowy, wiśnie w likierze,
- napary z stewii, stewia w płynie i w liściach,
- oliwki, pasztety oliwkowe,
- ekologiczny miód bez dodatków i konserwantów,
- plastry miodu zmiodem do bezpośredniego spożycia,
- miód w ceramicznych słoikach, a nawet w formacie...