...Czym jest kardamon?
Rośliny kardamonu (Elettaria cardamomum) rosną głównie w wyższych i zacienionych obszarach w pobliżu lasów tropikalnych, gdzie występują stosunkowo wysokie opady deszczu. Takie warunki można znaleźć głównie w Azji Południowo-Wschodniej i Ameryce Środkowej. Kardamon znany jest również jako zielonykardamon i jest spokrewniony z imbirem. Kardamon ma pyszny, słodki i ostry zapach...
...Zielonykardamon to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych. Kardamon, obok waniliny i szafranu, jest jednym z najdroższych przypraw na świecie. W Azji produkt ten jest używany do przyprawiania potraw, takich jak curry. W Niemczech natomiast kardamon wykorzystywany jest w okresie świątecznym do pierników, spekulatius lub grzanego wina.
...cytrusowo-pieprzny
Cytrusowy, lekki z żywą ostrością zielonego pieprzu i kardamonu. Ta mieszanka idealnie pasuje do drobiu, ryb, polenty i ryżu, do białej fasoli, cukinii lub zielonego szparaga. Świetna również jako baza do masła przyprawowego, dressingów i dipów.
Składniki: skórka cytrynowa, zielony pieprz, kolendra, kardamon, jagody schisandry, skórka limonki, liście kolendry
Uwaga dla alergików: Może zawierać śladowe ilości orzechów, orzeszków ziemnych, sezamu, musztardy i selera.
Zawartość: 30 g w puszce z blachy białej...