Francja, Lagorce
...Jałowiec cade to iglasty krzew pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Rzymianie już wykorzystywali cade ze względu na jego właściwości przeciwpasożytnicze. Jego właściwości: - Oczyszcza skórę - Skóra tłusta i trądzik - Tłuste włosy - Swędzenie Woda kwiatowa lub hydrolat z jałowca cade to naturalny produkt uzyskany w wyniku destylacji rośliny aromatycznej.
Francja, Olivet
... dziesięcinowego w kościołach. Kminek jest przyprawą wymienioną w Biblii. Zgodnie z praktyką znaną już w starożytności, należało przeklinać i znieważać nasiona kminku podczas ich siewu, aby uzyskać piękne zbiory i oddalić zły wzrok. Rzymianie wieszali woreczki z kminkiem nad swoim łóżkiem, aby zapobiec złym snom. Pliniusz (pisarz i przyrodnik rzymski) opowiada, że studenci pili olej z kminku, aby wyglądać na bladych i sprawić wrażenie, że uczyli się całą noc. W średniowieczu,...
Francja, Vallauris
Już od najmłodszych lat Valéry Klein fascynował się kryształem, dzięki działalności swojego ojca, który również zajmował się tym materiałem. Nic więc dziwnego, że w wieku 14 lat postanowił nauczyć się pracy z tym szlachetnym surowcem. Po zawodowej drodze u najlepszych francuskich i zagranicznych rzemieślników kryształowych, Valéry KLEIN uzyskał swój Brevet de compagnon w 1980 roku i założył Artisa...
Francja, Malataverne
...ekstrahowana na zimno Oliwa z oliwek znana jest od najdawniejszych czasów. Starożytni Grecy, Fenicjanie, Arabowie, Berberzy i Rzymianie już ją wykorzystywali w swojej kuchni (co jest początkiem kuchni śródziemnomorskiej) oraz w produktach kosmetycznych, a także Hebrajczycy do zapalania swojego świecznika. Pochodzenie oliwy z oliwek od czasów starożytnych Czy wiesz, że drzewo oliwne istniało...
Francja, Saint-Jean-Pla-De-Corts
...Czosnek bio, dekoracyjne metalowe pudełko z gamy ziół i przypraw ekologicznych "Provence d'Antan" od Araquelle. Grecy i Rzymianie przypisywali czosnkowi właściwości wzmacniające i podawali go swoim żołnierzom na polu bitwy. W Prowansji kuchnia opiera się na czosnku, który wchodzi w skład bouillabaisse, sosów, przygotowań warzywnych, a przede wszystkim słynnego "Aïoli". Waga netto: 80g Dekorowane metalowe pudełko, (8x10cm H13cm)...
Francja, Cavignac
...Marchewka pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie rosła dziko już ponad 2000 lat temu. Grecy i Rzymianie doceniali marchewkę za jej właściwości terapeutyczne, a dopiero w średniowieczu marchew zajęła należne jej miejsce na naszych stołach. Jej pomarańczowy kolor pojawił się dopiero w połowie XIX wieku. Zalecenia dotyczące stosowania: 2 do 4 kapsułek dziennie, popijając dużą szklanką wody, przyjmować...
Francja, Paris
...Pochodzący z gór Azji Środkowej, morelowiec rósł dziko już 5 tysięcy lat temu i został wprowadzony do Europy przez Aleksandra Wielkiego. Rzymianie nazywali go praecoquum, co oznacza „wcześnie dojrzewający”. Importowany z Włoch w połowie XV wieku, początkowo nie odniósł dużego sukcesu we Francji, ale 300 lat później uprawa moreli zacznie się rozwijać na dobre. Morelowiec występuje na 5...
Francja, Saint Germain En Laye
...Rzymianie znali właściwości lawendy i używali jej do perfumowania swoich ubrań oraz dezynfekcji łaźni, stąd jej łacińska nazwa „lavare”. Praczki również stosowały ją do nadawania zapachu bieliźnie. Należy jednak podkreślić, że słowo lawenda odnosiło się bardziej precyzyjnie do lawendy stéchade (Lavandula stoechas) aż do średniowiecza. W kuchni lawenda często występuje w przepisach na lody...
Francja, Romorantin-Lanthenay
...Dekoracja, odnosząca się do sztuk dekoracyjnych, pozwala na upiększenie przedmiotu lub pomieszczenia. Można coś udekorować, malując to, przyklejając plakaty lub wieszając obrazy. Rzymianie dekorowali swoje domy mozaikami (w Pompejach można znaleźć mozaiki z czasów starożytnego Rzymu), malowidłami ściennymi lub trompe-l'œil.
Francja, Perpignan Cedex
...Koriander to roślina aromatyczna z rodziny selerowatych. Powszechnie nazywana jest "pietruszką arabską" lub "pietruszką chińską". Znana od czasów starożytnych – Hebrajczycy używali jej do aromatyzowania swoich placków, a Rzymianie do konserwowania mięsa – koriander został wprowadzony do Anglii przez Rzymian, skąd później wyruszył na podbój Ameryki. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia, która...
...Pochodzenie piernika sięga bardzo daleko w historii: już za czasów starożytnych Egipcjan spożywano chleb miodowy, a grecki Arystofanes wspomina o „melitounta” na bazie mąki sezamowej pokrytej miodem, podczas gdy „Atenej” chwali „melilates” produkowany na Rodos. Pliniusz Starszy donosi, że Rzymianie znali „panis mellitus”, smażony chleb polany miodem, jednak były to tylko prekursorzy współczesnego...
Popularne kraje dla tego hasła wyszukiwania

Aplikacja europages jest tutaj!

Skorzystaj z naszego ulepszonego wyszukiwania dostawców i twórz zapytania w drodze za pomocą nowej aplikacji europages dla kupujących.

Pobierz z App Store

App StoreGoogle Play