...Komentarz
Działki znajdują się w wiosce Saint Michel de Rieufret na wzniesieniu z głębokimi żwirami, które sprzyjają uprawie winorośli Cabernet Sauvignon. Winiarnia charakteryzuje się izolacją, otoczona dębami i sosnami. Zbiory są starannie przeprowadzane w optymalnym momencie dojrzałości. Winiarstwo odbywa się po fermentacji alkoholowej w zbiornikach termoregulowanych w temperaturze od 22°C do...
... dojrzałości
Maceracja przedfermentacyjna w zimnie przez 48 godzin
Winiarstwo parcelarne
Długa maceracja przez 3 tygodnie
Fermentacja malolaktyczna w zbiornikach
Dojrzewanie w dębowych beczkach przez 12 miesięcy
CÉPAGES
50% Cabernet Sauvignon
50% Merlot
DÉGUSTATION
O pięknej, klarownej barwie z odcieniami granatu, Château Lalande czerwone ujawnia w nosie pyszny bukiet czerwonych owoców i kakao, z nutami tostowego drewna. Atak jest gładki i okrągły, rozwijając się w nuty owocowe z delikatnie wtopionymi taninami.
... "Clos Jus".
Winifikacja i dojrzewanie
Zbiory winogron w idealnej dojrzałości. Selekcja najlepszych gron dzięki analizie fotometrycznej przy odbiorze winogron. Fermentacja w ciągu 15 dni. Tłoczenie pneumatyczne w celu zachowania jakości soków. Fermentacja malo-laktyczna w beczkach. Dojrzewanie w beczkach (nowe beczki i beczki 5-letnie) przez 12 miesięcy. Butelkowanie w optymalnym momencie i odpoczynek wina przed wprowadzeniem na rynek.
NOTATKI Z DEGUSTACJI
To wino o czerwonej barwie wiśni ujawnia złożony bukiet.
Temperatura serwowania: 16 - 18°C...
... oferuje od ponad dziesięciu lat rozwiązania do przechowywania w inertyzacji dla zachowania zbóż na farmie, przeznaczone do FAF, czyli produkcji pasz na farmie. Oferta silosów tour Vitalac pozwala zachować wartości odżywcze wilgotnych zbóż (kukurydza, pszenica) i nawet poprawić ich smakowitość dla karmienia zwierząt.
Na koniec zbiorów, dzięki hermetycznemu zamknięciu silosu do kiszenia, fermentacja mlekowa ziaren zużywa tlen.
...Kultura biologiczna. Nocne zbiory. Fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej z regulacją temperatury, Tłoczenie. Dojrzewanie w zbiornikach ze stali nierdzewnej z regulacją temperatury, Dojrzewanie na osadzie, Techniczny korek z korka. Gleby gliniasto-wapienne.
Oko
Kolor różowy, jasny, różowe refleksy.
Nos
Owocowy, intensywny, subtelne aromaty cytrusowe, lekkie aromaty świeżych owoców...
...Saint Emilion Grand Cru
Assemblage :
Merlot - Cabernet Franc - Cabernet Sauvignon
Potencjał starzenia :
Około 10 lat
Winifikacja :
Zbiory ręczne, winogrona są odszypułkowane, a następnie sortowane w kąpieli gęstości. Następnie następuje tygodniowa maceracja w niskiej temperaturze oraz fermentacja alkoholowa trwająca 10 dni, podczas której przeprowadzane są remonty i pigeage. Odsączenie, a następnie prasowanie przed dojrzewaniem przez 15 miesięcy w zbiornikach inox na stawach.
...Zbiory są przeprowadzane ręcznie. Dla tej Cuvée wybieramy tylko pierwsze tłoczenia naszych najlepszych cuvées.
Fermentacja odbywa się wyłącznie w zbiornikach przez pierwsze 3 miesiące, a następnie butelkowanie z drugą fermentacją, aby stworzyć delikatne bąbelki.
Następnie wymagane jest dojrzewanie na leżakach przez co najmniej 1 rok dla optymalnej jakości.
Dopasowanie potraw/wina:
Blanc de...
... macerowanie skórkowe. Tłoczenie. Fermentacja alkoholowa z kontrolą temperatury, fermentacja malolaktyczna zablokowana. Tradycyjna winifikacja w zbiornikach inox, kontrolowane temperatury. Zawartość alkoholu 12,5% vol. Alergeny (siarczyny) Zawiera siarczyny. To różowe wino będzie idealne na spotkania z przyjaciółmi, w towarzystwie grillowanych potraw i warzywnych tians.
...Akord: aperitif, wieprzowina, drób, chudy ryb (ceviche z dorady) oraz danie wegetariańskie (awokado i mango)
Winifikacja: Zbiory ręczne. Winifikacja: lekkie tłoczenie, fermentacja i dojrzewanie na osadzie w beczkach. Dojrzewanie: 12 miesięcy z batonnage, odnawianie w nowym drewnie w 30%
Oko: krystaliczne z złotymi refleksami
Nos: kuszący owocami i soczystymi cytrusami
Usta: pełne i żywe, bardzo...
... fitosanitarna opiera się na
dokładnej obserwacji roślin i dużej reaktywności.
Vendange : Zbiory ręczne w ażurowych skrzynkach po 20 kg. Winogrona
są rygorystycznie sortowane w winnicy, na początku etapu złotego,
i wolne od wszelkiej pleśni.
Vinification et élevage : Prasowanie pneumatyczne frakcyjne. Tylko
serca cuvées są zachowywane. Odrzucane są odpadki i przycinanie.
Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Temperatura serwowania: 8-10 °C...
...Zbiory przeprowadzane ręcznie, fermentacja odbywa się w sposób tradycyjny pod kontrolą temperatury, z delikatnym mieszaniem rano i wieczorem przez cały czas trwania fermentacji. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.
Nos: dojrzałe owoce w syropie, połączone z nutami wanilii i palonego drewna.
Usta: doskonale zbalansowane, oferuje okrągłość i tłustość, opiera się na...
...CEPAGE
Grenache 60 %
Syrah 30 %
Mourvèdre 10 %
WINIFIKACJA
Zbiory odbywają się etapami: Syrah jest zbierany i winifikowany jako pierwszy, następnie Grenache i Mourvèdre. Winifikacja odbywa się zgodnie z tradycyjnymi zasadami Doliny Rodanu: fermentacja i maceracja trwają od 4 do 5 tygodni z kontrolą temperatury, a proces kończy się gorącą maceracją. Wina z różnych szczepów są mieszane po 6...